Strateško partnerstvo: Politički odnosi Srbije i kine na najvišoj tački

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA - PREDSEDNICA VLADE SRBIJE

Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa delegacijom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa da su politički odnosi dve države dostigli najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji kroz visok nivo saradnje u svim oblastima.

Brnabićeva je odnose dve države okarakterisala kao sveobuhvatno strateško partnerstvo, a Narodnu Republiku Kinu kao prijateljsku zemlju i najvažnijeg ekonomskog partnera na azijskom kontinentu. Ona je navela da Srbija poseban značaj pridaje saradnji kroz mehanizam “16+1” i smatra ga integralnim delom inicijative predsednika Si Đinpinga “Pojas i put”, u kojoj je Srbija veoma aktivan učesnik.

Sagovornici su se složili da je naša zemlja lider u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) po broju realizovanih i ugovorenih projekata sa Kinom, na bilateralnoj osnovi, kao i kroz mehanizam saradnje Kina - CIEZ.

Potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Cao Đao Đienming izrazio je uverenje da će sledeći Samit premijera zemalja članica mehanizma saradnje Kina - CIEZ, koji će biti održan u Sofiji 6. i 7. jula ove godine, doneti nove ideje i predloge za što uspešniji nastavak aktivnosti u okviru mehanizma, koji je od izuzetnog značaja za razvoj naših zemalja.

Brnabićeva je zaključila da je mehanizam Kina - CIEZ otvorio novu perspektivu za bilateralnu saradnju država, pre svega, na polju infrastrukture kroz izgradnju saobraćajne mreže. Ona je istakla da je Srbiji posebno značajan trilateralni projekat modernizacije železnice izgradnjom pruge Beograd - Budimpešta, koji je prvi prekogranični projekat u okviru tog mehanizma saradnje.

Takođe, izrazila je očekivanje da će do kraja godine početi radovi na izgradnji dela Koridora 11 Preljina - Požega. Kao ne manje važne projekte, premijerka je navela i rekonstrukciju TE Kostolac i izgradnju Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.