Rast BDP Srbije u 2018. između 3,8 i četiri odsto

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA - Rt

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija ove godine imati rast bruto društvenog proizvoda između , i četiri odsto. Kako je rekao na Poslovnom forumu Srbija Severna Rajna Vestfalija, treću godinu zaredom Srbija ima suficit, a imaće ga i sledeće godine, a javni dug zemlje mogao bi da ide i ispod  odsto pre kraja . godine.

NAVEO JE DA JE RAST u prvom kvartalu ove godine bio 4,5 odsto i da računamo da ove i sledeće godine imamo, prosečno, rast BDP iznad četri odsto. Ocenio je da brojke objektivno govore o rezultatima koji su postignuti i podsetio da je Srbija ušla u program sa MMF i izašla iz njega kao “zvezda đak” i jedna od najupsešnijih nacija, “neko ko je sve prošao sa najvišim ocenama”. Uz to, kako je dodao, kada se još neke stvari urade računamo da će Srbija biti među prvih 25 zemalja na Svetskoj biznis duing listi.

Vučić je rekao da imamo dobre zakone za subvencije i u tom smislu naveo i da je srećan što je i na forumu u Diseldorfu video puno naših prijatelja iz Nemačke. Rekao je da je veliki broj nemačkih firmi investirao u Srbiji, da se ovih dana otvaraju novi pogoni i počinju izgradnje novih fabrika. Kako je dodao to su za nas velike vesti, a želimo da imamo što više investitora i država će u tome pomoći.

- Mislim da će biti ponovo novih investitora. Bili su zainteresovani za sve naše ekonomske pokazatelje, bili su zadovoljni onim što su čuli. Videli ste i da su i sami bili spremni, sami su znali,

jer brojke ne lažu. Brojke su jedno, drugo je to što mi Srbi nikada nismo zadovoljni, što je možda i naša dobra osobina - rekao je Vučić.

Ističući da je radio na daljem privlačenju nemačkih kompanija u Srbiju, on je ocenio da je veoma važno razgovarati sa svima.

- Mnogi potcenjuju nemačke države i pokrajine, a one su mnogo brojnije po ljudima i ekonomski naprednije od većine evropskih zemalja. Iskoristili smo nezainteresovanost mnogih drugih koji razgovaraju samo sa Berlinom i nastavili da pregovaramo sa svima - rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, nemačka pokrajina Severna Rajna - Vestfalija, u kojoj se nalazi Diseldorf, želi da prestigne Bavarsku po obimu trgovinske razmene

(835 miliona evra), ali im do tog cilja nedostaje još 220 miliona evra.

- Biće novih investicija, oni žele da prestignu Bavarsku i moraće da se potrude za još 220 miliona evra trgovinske razmene, tako da, mi verujemo da će ta konkurencija u samoj Nemačkoj da bude veća i nadamo se da već ove godine, ako to smem na takav način da kažem, imamo pet milijardi trgovinsku razmenu sa Nemačkom - istakao je Vučić i podsetio da je trgovinska razmena Srbije i Nemačke više od dva puta veća nego pre pet godina. Naglasio je da to govori o tome koliko je Srbija drugačije viđena i koliko je više poštovana.

- Srbija napreduje u evropskim i svetskom okvirima - naglasio je Vučić. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.