Beograd će od turista tokom Fajnal fora zaraditi 18 miliona evra

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Bs

Naša politika je da svake godine organizujemo jedno veliko sportsko tamičenje, jer to donosi višestruku korist gradu i zemlji, rekao je gradski menadžer Goran Vesić, i dodao da će predstojeći fajnal for Evrolige Beogradu doneti  miliona evra prihoda od turizma.

 FAJNAL FOR EVROLIGE je najveći košarkaški događaj na svetu ove godine, ako se izuzme NBA, ali i jedan od najvećih sportskih događaja ove godine, posle Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji - rekao je Vesić za “Politiku”.

Od danas do nedelje, u Štark areni četiri kluba boriće se za naziv najboljeg na kontinentu - Fenerbahče, CSKA, Real i Žalgiris.

- Fajnal for će biti direktno prenošen u više od 200 zemalja, nekoliko stotina miliona ljudi će u raznim fazama gledati utakmice, svuda će se videti da je to u Beogradu, videće se naši promotivni spotovi. To je dobro za razvoj turizma, ali i za investicije - objasnio je Vesić.

Kako je rekao, povodom fajnal fora, očekuje se oko 15.000 turista - uglavnom iz Turske, Španije, Rusije i Litvanije.

- Nije nam bilo skupo da platimo “ulaznicu” 2,25 miliona evra jer samo od prodaje loža grad će imati milion evra, a tu je i porez na šest miliona evra, koliko je Evroligin prihod od prodaje ulaznica - naveo je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, prosek boravka turista u Beogradu je četiri noćenja, pa kad se to pomnoži sa 15.000 turista koliko ih se očekuje - to je ukupno

60.000 noćenja.

- Ako to pomnožite sa 300 evra, koliko prosečni turista ostavi u Beogradu, dobićete 18 miliona evra. Ovaj iznos će se u Beograd sliti najdirektnije. To, naravno, neće sve otići gradu Beogradu, ali će zaraditi hoteli, kafići, šoping-molovi, turistički vodiči... - kazao je Vesić.

Posle Evropskog prvenstva u vaterpolu, dvoranskog u atletici, pa u futsalu, i sada završnog turnira Evrolige, on najavljuje i Evropsko prvenstvo za košarkašice dogodine.

- Beograd je sportska prestonica Evrope. Svaka čast Londonu, Parizu i nekim drugim gradovima, ali oni s nama ne mogu da se mere kad je reč o sportu. Borićemo se za nova takmičenja, tako što ćemo poboljšati transport i infrastrukturu - istakao je Vesić.

Nada se i da ćemo uskoro imati nacionalni stadion, koji bi nam dao mogućnost da se kandidujemo za organizaciju finala Lige šampiona ili Lige Evrope u fudbalu.

- Nema bolje promocije za grad od sportskih takmičenja - zaključio je gradski menadžer. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.