Mmf zadovoljan trendovima u srpskoj ekonomiji

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče da je Samitom EU - Zapadni Balkan otvoreno novo poglavlje u regionu i da su ovo dobri signali za očuvanje stabilnosti, bezbednosti i sigurnosti na Balkanu jer su se učesnici kroz otvoren i iskren razgovor bolje razumeli.

ON JE, NA KRAJU SAMITA, preneo da je imao mnogo bilateralnih susreta u Sofiji, navodeći da se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, britanskom premijerkom Terezom Mej, predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom, kao i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, kao i sa najmanje još deset premijera.

- Razgovarali smo o problemima koji su pred nama jer je posao lidera ne da razgovaraju o lepim stvarima, već da rešavaju probleme - naglasio je Vučić i dodao:

- Želim da verujem da će u narednom periodu Srbija imati snage, ako bude postojala volja za kompromisom s druge strane, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče KiM. Mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to. Da li ćemo uspeti, ne zavisi samo od nas - poručio je on.

Infrastrukturni projekti

Vučić je rekao da je veoma važno govoriti i o zaključcima koji se tiču digitalne agende, ne samo izjave koja je potpisana, već šta sledi - više novca koji će biti izvođen za digitalnu infrastrukturu, jer će to biti jedan od uslova rasta naše privrede u naredom periodu. Preneo je da je razgovarano i o drugim infrastrukturnim projektima, a jedan od njih je izgradnja autoputa Niš - Priština.

- Očekujemo da ćemo krenuti u suštinsku izgradnju tog puta pre kraja ove godine. Mi bismo platili 80 odsto, a pomoći će nam EIB, te će 20 odsto biti grantovi. Taj put bi mnogo značio za najsiromašnije delove naše zemlje, deo Nišavskog i Topličkog okruga - objasnio je Vučić.

Rekao je da je Srbija imala veliku čast da bude dobro predstavljena na ovom skupu, dodajući da su pozitivno o Srbiji i njenom rukovodstvu govorili kancelarka Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, što je velika čast i važna stvar.

Videli smo koliko prijatelja imamo

- Videli smo koliko prijatelja imamo. Zahvalio bih svima koji su se zalagali za Srbiju, od Tajanija, kancelara Sebastijana Kurca, do Viktora Orbana, koji je najotvorenije tražio prijem Srbije u EU do 2025. Tražiće da to bude potpuno jasno rečeno. Svim tim prijateljima sam veoma

zahvalan na podršci Srbiji - naglasio je predsednik.

Dodao je da je za Srbiju važan potpisan sporazum o gasnom interkonektoru sa Bugarskom zbog problema za koji se očekuje da će nastati od 2019. pa mora brzo da se rešava jer Srbija kako se industrijski razvija troši više gasa, a kako skaču cene naſte i gasa, važno je da ne poskupi gas koji trošimo. Upitan da li je

došlo do otopljavanja odnosa sa Hašimom Tačijem, pošto je navodno s njim pričao na Samitu, Vučić je objasnio da je kod zajedničke fotografije svih učesnika stajao između rumunskog kolege Klausa Johanisa i kancelarke Merkel.

- Onda je Merkelova pozvala Tačija i mene sa Borisovom da razmenimo par rečenica. Uvek tražite velike vesti, a ja sam neko ko želi da vidi znatan napredak da bih mogao

da kažem tako nešto. Za sada se nadam da ćemo nastaviti dijalog pa ćemo videti rezultate - poručio je Vučić.

Poziv Terezi Mej da poseti Srbiju

Preneo je da je britansku premijerku Terezu Mej pozvao da poseti Srbiju jer posle Margaret Tačer nije bilo posete na tom nivou iz Velike Britanije. Takođe je dodao da je sa Mejovom razgovarao o regionalnim i evropskim, ali i globalnim pitanjima. S Merkelovom, s kojom se viđa češće, dodajući da je posebno ponosan što ona želi da nas čuje, kazao je da je razgovarao o srpskoj privredi, srpskom pravosuđu i učešću Venecijanske komisije u tome kakve će procene da donesu na ustavne amandmane.

- Ja sam rekao da bez pozitivne procene neće biti bilo kakvog usvajanja ili predlaganja na usvajanje u Srbiji - rekao je predsednik.

Srbija ima u trgovinskoj razmeni suficit sa svima u regionu

Podsetio je koliko je Nemačka važna za Srbiju, da je motor razvoja, i da zapošljava 47.000 ljudi u Srbiji. Na konstataciju da najveći broj uvoza proizvoda na Kosovu dolazi iz Srbije, Vučić je kazao da je to valjda normalno, logično i podrazumevajuće.

- Bili smo najprisutniji na Sajmu privrede u Prištini. Očekujem da uvek budemo toliko prisutni. Lično sam dao dozvolu srpskim kompanijama i naložio vlastima da nikome ne prave probleme. Mi želimo slobodnu trgovinu, slobodan protok ne samo roba, već i kapitala, da ulažemo mnogo više svuda. Srbija ima u trgovinskoj razmeni suficit sa svima u regionu, i sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, čak i sa Hrvatskom. Želimo dalje da je povećavamo. Naši BDP su mali i moramo mnogo toga da radimo da bismo uspeli da napravimo bolje rezultate - objasnio je predsednik Srbije.

Želim da verujem u rešenje za Kosovo i Metohiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Sofiji da se nada da će se doći do rešenja za KiM koje će biti prihvatljivo građanima Srbije, te da ćemo, kako je rekao, dati sve od sebe i boriti se da do toga dođe.

- Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage ukoliko bude postojala volja za kompromisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Metohije. U svakom slučaju, mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to - rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo naći rešenje ze KiM, Vučić je rekao da nije od onih koji bilo šta ograničavaju, posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.

- To nije 140 dana. U Srbiji postoji želja da se problem reši - rekao je predsednik i dodao da smatra da je Srbija uložila i napor i energiju i volju i sve svoje obaveze ispunila.

- Ako se ide u dijalog, mora da postoji želja za kompromisom obe strane, a ne da se šalju platforme “nismo spremni ni za šta”, to je kao platforma nekih političkih stranaka u Srbiji. Očekujete da Srbija sve da, a ne dobije ništa - to nije realno - objasnio je predsednik. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.