Srbija i francuska zajedno protiv terorizma

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA Nebojša Stefanović otvorio je juče seminar o borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala u Ambasadi Francuske u Beogradu i poručio da je međunarodna policijska saradnja važan preduslov za uspešnu borbu protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala, kao i potencijalnog terorizma.

- Kriminalne grupe ne poznaju granice i za njih ne postoje ni prepreke, ni etničke barijere, ni druge smetnje u saradnji. Svedoci smo terorističkih napada koji nažalost nisu zaobišli ni Francusku. Borba protiv terorizma i organizovanog kriminala ne može da se vodi na jednom koloseku i ne može da bude posao jedne zemlje - kazao je ministar.

Dodao je da se, kako bi se krijumčarima ljudi i potencijalnim teroristima stalo

na put, mora delovati udruženo.

- Upravo takva vrsta saradnje odlikuje partnerstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Francuske koje se godinama unapređuje i produbljuje - kazao je Stefanović i naveo da je saradnji dve policije doprinelo i potpisivanje protokola o osnivanju stalne kriminalističko-obaveštajne jedinice dva ministarstva 2016. godine.

Srpska policija sa francuskom policijom ostvaruje jednu od najintenzivnijih saradnji - kazao je Stefanović i dodao da o tome svedoči i razmena oko 2.000 operativnih informacija na godišnjem nivou, te da saradnji doprinose i tvining projekti.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni kazao je da je saradnja Srbije i Francuske, kako na planu pravosuđa, tako i na polju unutrašnje bezbednosti, odlična i da Francuska podržava napore Srbije da sprovede neophodne reforme u oblasti vladavine prava u okviru pregovora o poglavljima 23 i 24 u procesu evropskih integracija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.