“moramo da zadržimo i vratimo mlade na selo”

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA - Rt

“Poljoprivreda Srbije je na pravom putu, Ministarstvo poljoprivrede ima dobru strategiju i traži sistemska rešenja, ali, potrebno je da se sada, kada poljoprivredi ide dobro, obrati pažnja na prehrambenu industriju, a takođe i na ostanak mladih ljudi na selu i njihov povratak iz gradova”, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

BRNABIĆEVA JE na 85. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu navela kako je poljoprivreda dobra, ali, da prehrambena industrija postaje “usko grlo” jer ne doprinosi dovoljno rastu bruto društvenog proizvoda.

- Drugi, takođe ozbiljan problem jeste vraćanje mladih na selo. Uspeli smo, prošle godine, da dodelimo više od 670 subvencija od po 10.000 evra za podršku mladim poljoprivrednicima mlađim od 40 godina - istakla je Brnabićeva.

Ona je, takođe, navela, kako će sa podrškom nastaviti i ove godine, i da će se na ovaj problem fokusirati zajednički, pokrajinska i republička vlada.

Govoreći o IMT-u, premijerka je rekla kako joj je izuzetno drago što je ova domaća kompanija, koja posluje sa stranim partnerima, izložila traktore ove marke na Novosadskom sajmu.

- Uskoro dolazi delegacija “Tafea”, da obiđe pogon ove fabrike u Jarkovcu. Verujem da će, u ovom mestu, do kraja godine biti sagrađena nova fabrika, i da će već u prvom kvartalu sledeće godine na tržištu biti novi IMT traktori - rekla je premijerka.

Kako je rekla, dobro je što se Novi Sad i Vojvodina i Srbija pozicioniraju kao jedan od centara evropske poljoprivrede. Premijerka je obišla i štandove stranih investitora i najavila da će ubuduće raditi na dovođenju još vise investitora iz inostranstva.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglasio je da Vlada Vojvodine, kao i Vlada Srbije, učestvuje aktivno i radi na poboljšanju uslova u privredi.

- Radimo zajedno i na rešavanju pitanja investicija u oblasti navodnjavanja, na dovođenju investitora u toj oblasti, imamo definisane razvojne mere koje su kompatibilne i koje se nadopunjuju, imamo sve elemente koji nam ukazuju na optimizam u ovoj oblasti i sada je važno da ovaj proces ne sme da stane i da taj trend nastavimo i narednih godina - rekao je Mirović. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.