Od početka godine zaposlena 1.441 osoba u IT industriji

24 Sata (Serbia) - - POLITIKA / DRUŠTVO / EKONOMIJA -

INDUSTRIJA INFORMACIONIH tehnologija gotovo je jedina u kojoj je ponuda poslova veća nego ponuda radne snage, tako da i kandidati prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u ovoj oblasti brzo nestaju sa njihove evidencije. Prema podacima NSZ, za prva četiri meseca ove godine 1.441 radnik u IT oblasti pronašao je posao.

Procenjuje se da Srbiji nedostaje najmanje 20.000 IT stručnjaka. Najviše nezaposlenih u IT oblasti ima završenu srednju školu, pa sa četvorogodišnjim obrazovanjem posao čeka 4.251 osoba, dok su poslodavci od početka godine do kraja aprila zaposlili 818 radnika sa ovakvim kvalifikacijama.

Sa završenom višom ili visokom školom, na evidenciji NSZ nalazi se 755 osoba, dok je u analiziranom periodu posao uspelo da pronađe njih 233 sa ovim stepenom obrazovanja. Sa završenim fakultetom posao traži 969 osoba sa obrazovanjem iz oblasti informatike, računarske tehnike i statistike, dok ih je sa dodatno završenim specijalističkim, master ili magistarskim studijama još 17. Iz ove kategorije poslodavci su, putem NSZ, zatražili 357 radnika.

Veliki deo nezaposlenih u ovoj kategoriji čine stručnjaci za statistiku, a ne za IT, jer je reč o zajedničkoj kategoriji u evidenciji NSZ. U njihovoj nomenklaturi zanimanja, zavisno od kompetencija i stepena stručne spreme, postoje čak 64 profila u oblasti informatike, računarske tehnike i statistike. Tu su inženjeri, programeri, informatičari... NSZ, u skladu sa potrebama tržišta rada, kontinuirano organizuje obuke i prekvalifikacije u oblasti informacionih tehnologija. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.