Da živimo u miru i da nas bude više: beoGrad obeležio slavu Spasovdan

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD -

SVETOM ARHIJEREJSKOM liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama juče je obeležena gradska slava Vaznesenje gospodnje - Spasovdan. Nakon liturgije, koju je služio patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi, održana je svečana litija u kojoj su pored patrijarha učestvovali domaćin slave - gradski menadžer Goran

Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski urbanista Milutin Folić, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, direktori komunalnih preduzeća, predsednici opština, predstavnici MUP-a, Vojske Srbije, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, deca iz Udruženja „Sveta Srbija”, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, Svibor, kao i brojni građani.

Vesić je rekao da je broj ljudi u litiji premašio sve dosadašnje od 1992. godine, od kada Grad Beograd ponovo obeležava ovaj praznik i dodao da su se građani Beograda odazvali pozivu i učestvovali u svečanoj povorci.

- Danas se sećamo zaveta despota Stefana Lazarevića koji je ustanovio ovaj datum kao gradsku slavu još 1403. godine i ponosno je slavimo već 615 godina, moleći se da naš grad napreduje, da živi u miru, da nas bude više i da Beograd bude pokretač razvoja naše zemlje. Spasovdan je važan praznik za naš grad, jedan od najstarijih i koristim priliku da čestitam svim Beograđanima našu zajedničku slavu. To je, pored porodične, druga slava za svakog našeg sugrađanina i svi želimo da naš grad živi u miru i da se u miru razvija - istakao je Vesić.

Tokom svečane litije na čijem čelu su Jerusalimski krst i barjak grada Beograda, održane su tri molitve - molitva za život i zdravlje Beograđana, molitva za mir i blagostanje i molitva za pomen svima koji su živote dali za očuvanje i slobodu Beograda. Nakon litije, u zgradi Starog dvora, domaćin slave Goran Vesić prelomio je slavski kolač i zapalio sveću sa zaposlenima u Skupštini Grada Beograda. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.