MERKEL ZA DALJE PRIBLIŽAVANJE BALKANA EU

24 Sata (Serbia) - - FRONT PAGE - Rt

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se u Londonu, na Samitu o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa, za dalje približavanje balkanskih država Evropskoj uniji. Merkelova je istakla da region treba opremiti evropskom perspektivom.

NEMAČKA KANCELARKA se time, i pored protivljenja brzom proširenju EU, izjasnila za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Istakla je da je sada glavni cilj da se među zemljama regiona ojača veza, a to može da se učini kroz izgradnju infrastrukture, ekonomsku saradnju, kao i razmenu mladih.

- Unija pokazuje pažnju Balkanu - rekla je Merkelova.

Podsetila je na važnost digitalne agende, obrazovanja i međusobnog priznavanja diploma i pohvalila Srbiju za mobilnost ljudi i istakla da bi ostali u regionu trebalo da učine više.

- Mladi i obrazovanje su važne teme. Moramo da podstičemo intelektualnu izvrsnost - rekla je Merkelova.

Na samitu u Londonu učestvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je izjavila da ima “odličnih vesti” u vezi s regionalnom saradnjom i najavila da će se više uključiti u rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

- Pričali smo više o saradnji, o onome što je urađeno od poslednjeg sastanka u Trstu. Ima dobrih vesti, odličnih vesti

za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju rekla je Brnabićeva.

Ocenila je da je dobro što je “konačno parafiran” ugovor o sedištu transportne zajednice Jugoistočne Evrope, koji će biti u Beogradu, a posebno se osvrnula na rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

- Regionalna kancelarija za saradnju mladih imala je raspisane pozive, sada imamo i izabrane projekte, iz Srbije imamo 11 projekata. Rekla sam da ću se mnogo

više uključiti u rad Regionalne kancelarije za saradnju mladih jer mislim da regionalno pomirenje, poverenje i saradnja treba da ide od najmlađih, oni su budućnost - poručila je Branabićeva.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini rekla je da se iz Londona šalje poruka jedinstva, dok je austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio da je vraćen fokus na Balkan i da je sada važno da se region podrži i približi Evropi. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.