SARADNJA: LEKARI IZ NEMAČKE OBUČAVAJU SRPSKE KOLEGE

24 Sata (Serbia) - - FRONT PAGE - Rt

Do kraja godine počeće program edukacija lekara iz Srbije procedurama koje u dijagnostici i lečenju metaboličkih bolesti, a posebno Mukopolisaharidoze (MPS) tip A, poznatije kao Morkio sindrom, primenjuju njihove kolege iz Nemačke.

TO JE DOGOVORENO na sastanku koji je imao ministar zdravlja Zlatibor Lončar sa doktorkom Kristinom Lampe iz Univerzitetske bolnice u Gisenu u Nemačkoj, koja je jedan od vodećih svetskih stručnjaka u lečenju obolelih od metaboličkih bolesti. Ministar Lončar je rekao da je sa doktorkom Lampe razgovarao o mogućnostima saradnje i da su se složili da srpske zdravstvene ustanove poseduju i adekvatne uslove i stručni kadar da se ono što Lampe radi u Nemačkoj uskoro primeni i kod nas.

- Već do kraja godine počećemo program edukacije naših lekara i ostalog osoblja, koje će se delom obavljati kod nas, a delom u Nemačkoj i kojim će rukovoditi doktorka Lampe - rekao je Lončar.

Ministar je podsetio da je država u poslednjih šest godina uvećala budžet za lekove za obolele od retkih bolesti više od deset puta i da je osim savremene i efikasne terapije radi i na ranoj dijagnostici bolesti, ali i drugim oblicima zdravstvene nege i pomoći ovoj vrsti obolelih. Dr Lampe bila je jedna od učesnica

Međunarodnog kongresa o Mukopolisaharidozi, koji je nedavno održan u Beogradu.

Morkio sindrom je teška, urođena bolest metabolizma uzrokovana nedostatkom enzima. Bolest karakteriše prestanak rasta pacijenta, česte infekcije disajnih puteva, dolazi do oštećenja skeletnog sistema, sluha, vida, a nekada i unutrašnjih organa. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.