SRBIJA U INOVACIJAMA PRESTIGLA OSAM ZEMALJA EU

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

PREDSEDNICA VLADE SRBIJE Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili su juče Inovacioni centar Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde su im prezentovana tri projekta koja se realizuju u tom centru, a premijerka je tim povodom rekla da je ETF i Inovacioni centar odličan primer znanja u Srbiji.

- Srbiji je potrebna nova paradigma rasta, potrebno nam je društvo i ekonomija koja se zasniva na znanju, inovacijama, mnogo većim investiranju u istraživanje i razvoj i mnogo veća povezanost između nauke i privrede. Ovaj centar u praksi pokazuje sve to - kazala je Brnabićeva i dodala da je ponosna što u Srbiji postoji takav centar, koji sarađuje sa kompanijama kao što su “Simens” i “Mercedes”.

Premijerka je rekla da je važno i da ETF i Inovacioni centar učestvuju i u programu prekvalifikacija, “što je važno kao jedan od načina i novog zapošljavanja i razvoja novih veština”.

- Oni su krajem maja, početkom juna, završili ovde program kvalifikacije za 80 kandidata, od kojih je 18 već zaposleno - rekla je Brnabićeva.

Projekti koji su przentovani su bežični senzorski sistem za analizu pokreta ljudi i automatsku detekciju poremećaja i padova - SENSY, zatim modul senzora za beskontaktnu detekciju ljudskog prisustva u različitim okruženjima i Kinect tehnologije za edukaciju i interaktivnu terapiju dece sa autizmom.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.