“BORBA PROTIV DROGE NEMA NI GRANICU NI ALTERNATIVU”

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU - Rt

“Borba protiv droge nema ni granicu ni alternativu”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, i dodao da će policija nastaviti sa zaplenama droge, ali i da se mora jačati uloga roditelja u borbi protiv narkomanije.

 MORAMO DA BUDEMO JAČI od dilera i da spasemo mlade živote. U tome mora da bude mnogo snažnija uloga porodice. Roditelji moraju da shvate koliko je značajna njihova uloga i da posmatraju šta njihova deca rade - rekao je Stefanović za TV Prvu.

On je naglasio da je MUP zajedno sa Ministarstvom prosvete pokrenuo projekat u školama gde će ove godine deci u prvom, četvrtom i šestom razredu obučeni policijski službenici pričati o narkomaniji.

- Radiće se i na edukaciji roditelja, koji moraju da znaju koje promene u ponašanju njihove dece mogu da budu prvi alarm. Organizovaće se i predavanja o sajber-kriminalu, da roditelji znaju koliko to može biti povezano sa raznim oblicima kriminala, pa i sa drogom - naglasio je ministar.

MUP će, kako je rekao, nastaviti se represivnim merama i “neće biti kriminalca koji će moći da bude miran u Srbiji”. On je istakao da je zahvaljujući akcijama policije i stalnim hapšenjima narko-dilera i zaplenama, sve manje droge na ulicama, a u prilog tome govori podatak da je droga na ulicama poskupela 30 do 40 odsto.

- Nastavljamo borbu dalje, naročito protiv sintetičkih droga, što je novi trend svuda u Evropi. Dobijaju se u kućnim laboratorijama, jeſtinije su. Nastavićemo sa zaplenama kako bi pokazali da smo potpuno posvećeni zaštiti života svakog našeg građanina - zaključio je ministar.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je nove mere države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni. Ministar, naime, smatra da bi priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo izmestiti u porodicu, kao i da država mora da bude jasnija i stroža po pitanju kažnjavanja roditelja. Šarčević je naveo da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane radi edukacije roditelja o narkomaniji i prevenciji. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.