LISTA EVROPSKIH INOVATORA: ISTORIJSKI NAPREDAK SRBIJE

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU - Rt

Srbija je u prethodnih godinu dana ostvarila značajan rast inovacionih performansi i prvi put se nalazi ispred osam zemalja članica EU na listi Evropskih inovacionih rezultata (European Innovation Scoreboard ) koju je predstavila Evropska komisija u Briselu.

SRBIJA JE ISPUNILA 22 od ukupno 27 indikatora koji se referišu za ovu listu, i kao zemlja koja je ocenjena kao “umereni inovator”, pozicionirala se ispred osam članica EU, među kojima su Mađarska, Grčka, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i Slovačka, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Komentarišući najnoviju listu Evropskih inovacionih rezultata, ministar za inovacije Nenad Popović ocenio je da je istorijski napredak Srbije na toj listi “najrelevantnije priznanje za napore koje Vlada Srbije ulaže u razvoj ekonomije vođene inovacijama”.

- Ovo je istovremeno i potvrda ispravnosti vizije predsednika Vučića i premijerke Brnabić koji su, formiranjem kabineta ministra za inovacije, pokazali da je Srbija opredeljena da svoju budućnost i ekonomski rast gradi na inovacijama i znanju srpskih inženjera - zaključio je Popović.

Najbolje rezultate Srbija je pokazala za indikatore investicija, u ostvarivanju veza i partnerstava malih i srednjih preduzeća, inovaciji proizvoda i procesa, kao i u ostvarenom uticaju inovacionih aktivnosti na zaposlenost i zapošljavanje, navodi se u saopštenju Evropske komisije. Pri izradi liste inovacionih rezultata Evropska komisija koristi podatke priznatih zvaničnih međunarodnih izvora koji su javno dostupni, kao što su Eurostat, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Ujedinjene nacije, a presek je napravljen za podatke objavljene do 25. aprila 2018. godine.

Prema inovacionim performansama na listi su ustanovljene četiri kategorije zemalja: inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i skromni inovatori. Inovacioni lideri su, pre svega, Švajcarska, zatim Danska, Finska, Luksemburg, Holandija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Jaki inovatori su Austrija, Belgija, Francuska, Nemačka,

Irska, Slovenija, Island, Izrael i Norveška. Srbija je u kategoriji umerenih inovatora sa Hrvatskom, Kiprom, Češkom, Grčkom, Estonijom, Mađarskom, Italijom, Letonijom, Litvanijom, Maltom, Poljskom, Portugalom, Slovačkom, Španijom i Turskom. U kategorija skromnih inovatora spadaju Bugarska, Rumunija, Makedonija... llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.