“TIRŠOVA 2” NAJKASNIJE ZA PET GODINA

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD - rt

KONKRETNI GRAĐEVINSKI RADOVI na “Tiršovoj 2” trebalo bi da počnu u naredne dve godine i cilj je da u narednih četiri do pet godina imamo najsavremeniju dečju bolnicu u ovom delu sveta, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Nova dečja bolnica “Tiršova 2” biće u okviru Kliničkog centra Srbije, u Deligradskoj ulici (ispod Infektivne klinike), na placu veličine oko jednog hektara, a Radojičić za “Politiku” otkriva da se u ovom momentu rešavaju imovinsko-pravni odnosi. On smatra da je veoma važno to što će vrhunska dečja bolnica biti samo 150 metara udaljena od porodilišta u Višegradskoj, u kojoj će se pratiti potencijalno rizične trudnoće.

- Veoma brzo ćemo moći da zbrinemo bebe koje se rode sa najsloženijim anomalijama i čiji životi zavise od hirurške intervencije u prvim satima života. Pored toga, sjajna bolnica, Institut za majku i dete, nalazi se na novobeogradskoj strani pa je bilo važno pronaći lokaciju koja je sa ove strane reke - rekao je Radojičić i dodao da je “državni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu i premijerkom Anom Brnabić saglasio se da je ovo izuzetno značajan projekat za zemlju i dali su konkretnu podršku već u startu za pronalazak najbolje lokacije”. Prema njegovim rečima, ovo je period planiranja svih aspekata projekta, od prostora, opreme, do ključnih usko medicinskih pitanja. Radojičić kaže da će insistirati da svaka faza bude temeljno i stručno urađena i da je to važnije od vremenskih odrednica.

- Veliki broj stručnjaka različitih profila daće svoj sud o značajnim pitanjima, jer jedino ako dobro uradimo posao sada, nećemo imati problema u realizaciji. To će nam uzeti više vremena, ali daće rezultat koji želimo: dugoročno rešeno pitanje lečenja dece na najvišem nivou u Srbiji - istakao je Radojičić.

“Politika” navodi da se ovih dana završava tender za studiju izvodljivosti koja je uvod u detaljan građevinski projekat. Procenjuje se da bi izgradnja i opremanje klinike moglo da košta oko 54 miliona evra i novac za to je obezbeđen od Centralne evropske banke.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.