DAČIĆ: EU I ZAPAD SU NEPOŠTENI PREMA SRBIJI

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je mnogo onih koji Srbiji savetuju da se okrene budućnosti, a pod tim u stvari misle jedino “priznajte Kosovo”.

 ŠTA ZNAČI okrenuti se budućnosti? - upitao je Dačić, koji je učestvovao na panelu “Bezbednosni izazovi na Balkanu” u Temišvaru, a na kome su on i ministar spoljnih poslova Rumunije Teodor Meleškanu razmenili iskustva i razmišljanja o aktuelnim izazovima i njihovim uzrocima u regionu.

- Tu formulaciju koriste politički doktori kada je u pitanju Kosovo, “okrenite se budućnosti, ostavite Kosovo”. Pa, recite ovima u Prištini “okrenite se u budućnosti, budite autonomija u Srbiji”. Prebijete nekog, pa mu posle kažete “okreni se budućnosti”. Nije to tako jednostavno. To su parole, to nije život - rekao je Dačić.

Ova reakcija ministra spoljnih poslova Srbije usledila je po završetku panela, posle komentara koji mu je upućen iz publike da je “90 odsto njegove prezentacije bilo odlično, ali posvećeno prošlosti”, a da je “budućnost ključna i interes vaše (Dačićeve) države”.

- Budite konkretni, pa mi recite šta hoćete? Je li da Srbija prizna Kosovo zapitao je Dačić.

Tu formulaciju koriste politički doktori kada je u pitanju Kosovo. Recite ovima u Prištini “okrenite se budućnosti, budite autonomija u Srbiji”

- Govorimo ovde o konkretnom problemu, koji je u toku, koji se rešava. Ne govorimo o srednjem veku. Možete da kažete Špancima i Kataloncima da se okrenu budućnosti. Možete da kažete i Moldaviji i Moldavcima, ovima iz Pridnjestrovlja da se okrenu budućnosti. Mi smo u procesu rešavanja ovog pitanja i ono nije završeno, a vi budite direktni i kažite šta tačno mislite - poručio je ministar.

Dačić je na skupu takođe izjavio da je Evropska unija strateški cilj Srbije, ali i optužio EU i Zapad za nepošten odnos prema Srbiji.

- Naš strateški cilj jeste ulazak u EU, a ne možemo da uđemo dok ne postignemo pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom. A da li neko u EU zna šta treba da piše u tom sporazumu? Da li to znači da Srbija treba da prizna Kosovo - naveo je on.

Srbija želi mirno rešenje, ali ne i poniženje, poručio je, kao i da “cinično deluje da zemlje koje su priznale Kosovo govore da nema promena granica”.

- U EU govore da nema promena granica, a šta je sa granicama Srbije? Prvo su ih srušili, a posle toga nema više promene. Mi to ne prihvatamo, pa makar to dolazilo iz Brisela, Vašingtona, Moskve. Kad Katalonija hoće da se otcepi, to ne može, a kad Kosovo hoće onda može. To nije pošteno - rekao je Dačić. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.