VUČIĆ I U KAZAHSTANU TRAŽI PARTNERA ZA PETROHEMIJU

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Kazahstanu sa predsednikom te države Nursultanom Nazarbajevom, kojeg je pozvao da poseti Srbiju i predložio da Kazahstan u Srbiji otvori trgovinsko predstavništvo.

VUČIĆ JE DOČEKAN uz najviše državničke počasti u Predsedničkoj palati u Astani, uz intoniranje himni dve zemlje i počasnu gardu. Doček je propratio veliki broj domaćih i stranih medija. Nakon ceremonije svečanog dočeka, predsednik Srbije sa svojim kazahstanskim kolegom održao je sastanak u užem sastavu.

Potom su predsednici odlikovali jedan drugog. Predsednik Nazarbajev dodelio je šefu srpske države Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan, dok je srpski predsednik dodelio predsedniku Kazahstana Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Zatim je sastanak dva šefa države nastavljen u širem sastavu, nakon čega su se predsednici obratili medijima.

Vučić je predložio Nazarbajevu da Kazahstan u Beogradu otvori trgovinsko predstavništvo. Takođe, na zajedničkoj konferenciji za novinare je pozvao Nazarbajeva da poseti Srbiju.

- Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma i od saradnje naših vlada - rekao je Vučić i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.

- Verujem da je mnogo toga pred nama - naglasio je Vučić, koji je zahvalio Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i istakao da su odnosi dve zemlje odlični, ali da postoji dobra

Pozivam srpske poslovne ljude da nastave da rade na našem tržištu i organizuju nove oblike saradnje, poručio je premijer Sagintajev

osnova i neiskorišćeni potencijal u trgovinskoj razmeni.

- Naše veze su perspektivne i jako dobre i nadam se da će današnji susret doprineti daljem razvoju odnosa u svim

sferama. Kažem “hvala” predsedniku Nazarbajevu za ono što čini na međunarodnom nivou podrške, što čini u svim sferama društvenog života i veza koje zajednički gradimo. Ovde je velika delegacija Srbije. U mali broj zemalja dolazi tako velika delegacija Srbije. Došli su da vide čudo koje ste napravili ovde. Ovo što ste napravili u Astani je pravo čudo - istakao je predsednik Srbije. Predsednik Kazahstana je rekao da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju.

- Ni danas nije zarasla ta rana. Zemlja pokušava da zaleči tu ranu. Mi smo sigurni da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh - rekao je Nazarbajev u zajedničkom obraćanju sa Vučićem.

Rekao je da je Kazahstan spreman da proširi asortiman koji se isporučuje Srbiji, ali i da ima mnogo toga što Kazahstan nema i što može da uveze iz Srbije.

Vučić se kasnije sastao i sa premijerom Kazahstana Bakitdžanom Sagintajevom, nakon čega su obojica učestvovali na Poslovnom forumu u glavnom gradu Kazahstana. Predsednik Srbije je na Poslovnom forumu pozvao kazahstanske biznismene da dođu i ulažu u Srbiju, te ukazao na to da postoji još mnogo prostora za saradnju u oblasti trgovine, podsećajući da je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke odmah iza Kazahstana i da je u protekle tri godine napredovala za 50 mesta.

- Ovaj forum prokazuje zainteresovanost dve zemlje za dalji razvoj saradnje. Pozivam srpske poslovne ljude da nastave da rade na našem tržištu i organizuju nove oblike saradnje. Mi se obavezujemo da ćemo organizovati najbolje uslove za tu saradnju - poručio je Sagintajev.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.