Kosovska mitrovica: 2.000 dana od obećanja za zso

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

U Kosovskoj Mitrovici održan je skup u organizaciji Srpske liste, povodom . dana otkako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), a koju nije ispunila.

SKUP JE POČEO simbolično u 12.44 na platou Trga braće Milić. Skup predstavnika Srpske liste održan je sa željom da pokažu da nisu zaboravni, ali ni spremni da odustanu od svojih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma.

Srbi poručuju da neće odustati od formiranja Zajednice srpskih opština, ali i dodaju da kada se sve sabere, jasno je da u ovom okolnostima Albanci na formiranje neće pristati jer u tome imaju podršku međunarodne zajednice.

- A sa ovog mesta poručujemo i Briselu i Prištini: možete kako hoćete, a dokle ćete, to ćemo videti - rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić poručio je u svom obraćanju da će se Srbi svim sredstvima boriti protiv onih koji žele na bilo koji način da ugroze mir i poverenje.

Istakavši da je prošlo 2.000 dana od kada je Priština preuzela obavezu Briselskim sporazumom da formira ZSO, Jevtić je rekao da je propušteno 2.000 šansi da se danas umesto o neispunjenim obavezama govori o tome šta su rezultati onoga što je trebalo da bude stvoreno - Zajednica srpskih opština.

- Zato je to glavno pitanje za Brisel, kao garantu sporazuma, koji nemušto ćuti valjda zato što, kako je rekao, nisu dovoljno jaki i sposobni da ono što je garantovano bude i sprovedeno.

Istakao je da ZSO nije pretnja bilo kome, a oni koji na taj način govore svom narodu, traže zapravo politički izgovor jer nemaju odgovor na neka druga pitanja. U takvim situacijama, kazao je Jevtić, najlakše je igrati na kartu međunacionalnh sukoba i osećanja.

- Zato se i kaže da će formiranje ZSO ugroziti nečija prava - rekao je i podsetio da su neki isto govorili i mnogo godina ranije kada su formirane opštine sa srpskom većinom.

Jevtić je pozvao da se prestane sa izgovorima zbog neformiranja ZSO.

- Budite makar malo politički hrabri i preuzetu obavezu sprovedite u delo - poručio je Jevtić.

ZSO, istakao je, nije institucija koja će se brinuti samo o građanima koji žive u većinskim srpskim opštinama, već će se ona brinuti i o Srbima u opštinama u kojima su Srbi u velikoj manjini.

- ZSO je šansa da kroz njeno formiranje Srba na Kosovu i Metohiji u budućnosti bude više. To je životno pitanje za Srbe, a naša poruka je da je život važniji od svake politike i da nikada nećemo zbog života zloupotrebiti naše političke pozicije - kazao je, između ostalog, Jevtić. llll

A sa ovog mesta poručujemo i Briselu i Prištini: možete kako hoćete, a dokle ćete, to ćemo videti, rekao je Goran Jevtić iz Srpske liste

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.