Lekari: budžetski fond nije odbio nijednog pacijenta

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Nijedan pacijent sa potpunom dokumentacijom koji se obratio Budžetskom fondu za lečenje u inostranstvu nije odbijen, saopštili su lekari koji učestvuju u radu tog fonda i dodali da je cilj pojedinaca da se lečenje dece u inostranstvu politizuje.

 VEĆ DUŽE VREME slušamo i gledamo kako jedan plemeniti i nimalo lak rad stavljaju na stub srama ljudi koji su najmanje pozvani da pričaju na temu lečenja dece. Prećutkivali smo mnoge prizemne i našoj profesiji nedostojne komentare želeći samo da zaštitimo svu tu decu i njihove porodice, ali i naš rad, od bespotrebne politizacije - navodi se u saopštenju.

Lekari naglašavaju da je nekima, iako se na drugi način deklarišu, cilj da se lečenje dece u Srbiji i u inostranstvu politizuje.

- Kao članovi lekarske komisije, koji se svakodnevno suočavamo sa najtežim dijagnozama, teškim životnim pričama i okolnostima pred kojima bi mnogi ustuknuli, ovim putem želimo da poručimo da nećemo dopustiti da o lečenju dece govore nestručni i oni koji ne iznose prave činjenice, već obmanjuju javnost - kažu lekari.

Navode da nijedan pacijent koji je dostavio potpunu dokumentaciju za lečenje u inostranstvu nije odbijen, čak su i oni sa nepotpunom dokumentacijom upućeni kako da dokumentaciju upotpune.

- Kada spominjemo potrebnu dokumentaciju, ona se ne odnosi na brdo papira, već samo na konzilijarno mišljenje minimum

tri lekara o potrebi nastavka lečenja u nekoj inostranoj zdravstvenoj ustanovi. Osoba koja se školovala da tumači različite uloge, a ne da leči ljude, morala bi da bude precizna kada saopštava podatke da je neko dete odbijeno za lečenje u inostranstvu - piše u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaju da je dete obolelo od retke bolesti “moja moja”, za koje se u javnosti pominje da mu državni fond nije odobrio lečenje, bilo jedan od razloga zašto je formiran Budžetski fond.

- Oni su zahtev za lečenje u inostranstvu podneli u oktobru 2014. godine, dva meseca pre nego što je formiran Budžetski fond. Svi zahtevi za lečenje dece obolele od retke bolesti “moja moja” bili su pozitivno rešeni u Budžetskom fondu tvrde lekari.

Podsećaju da je drugo rešenje za lečenje u inostranstvu koje je Budžetski fond doneo bilo upravo za lečenje deteta obolelog od ove bolesti na klinici u Cirihu. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.