Okanović: nije samo magla kriva, ovo je opomena

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU -

Apel nadležnima da se uvede sistem obaveštavanja i upozoravanja na gustinu magle i brzinu

DAMIR OKANOVIĆ iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je utorak, 9. oktobar 2018, crni dan na putevima u Srbiji krajnja opomena nadležnima da nešto urade.

U lančanim sudarima na autoputu koji su se dogodili u oba smera stradalo je osam osoba, dok je preko 35 povređeno. U udesima je učestvovalo 40 vozila, među kojima je bilo čak 16 kamiona.

Govoreći o stravičnoj nesreći na autoputu, Okanović kaže da nije samo magla bila uzrok smanjene vidljivosti već i gust dim od paljenja strnjika pokraj autoputa. Kako kaže, svi to rade, a zabranjeno je sa bar četiri propisa.

- I prošle nedelje dogodila su se četiri udesa zbog toga. Vatrogasci izlaze na intervencije i rade koliko mogu, ali ima mnogo neprijavljenih slučajeva - rekao je Okanović za TV Prva i dodao da bi trajno rešenje tog problema koje utiče na bezbednost saobraćaja trebalo da bude takvo da tužilaštvo protiv takvih lica pokreće krivične prijave.

On smatra da ljudski faktor jeste uzrok poslednjih nesreća, ali ne i jedini.

- Trebalo bi da imamo centar za obaveštavanje u okviru kog bi odgovorno lice odredilo gustinu magle i brzinu pa da obavesti vozače da oni ne razmišljaju. Ovo je krajnja opomena. Moglo je da se desi da u toj nesreći učestvuje neki autobus pun dece, pa da umesto sedam bude 77 žrtava. Hajde to da sprečimo, apelujem na nadležne da se uvede sistem obaveštavanja i upozoravanja - poručio je Okanović. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.