BI-BI-SI: DA LI JE MOGUĆE POMIRENJE SRBIJE I NATO POSLE 20 GODINA?

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

KAKO SE PRIBLIŽAVA dve decenije od NATO bombardovanja, deluje da bi se u vazduhu moglo osetiti pomirenje, piše britanski BBC u tekstu pod nazivom “Sada svi zajedno: Srbija i NATO ostavili bombardovanje iza sebe”.

Podsećajući da se himna NATO ne čuje često u Srbiji, BBC napominje da je ona ove nedelje odjekivala u Mladenovcu jer je Srbija po prvi put bila domaćin velikih NATO vežbi, ali ističe da Srbi nisu zaboravili 1999. godinu. BBC primećuje da su Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uspravno stajali dok je intonirana himna, dok se iza njih nalazio amblem u kojem su spojene srpska zastava i logo NATO-a,

te smatra da bi ta scena “mogla biti šok za one koji Beograd smatraju vernim saveznikom Moskve”.

Predsednik Srbije rekao je za BBC, kako navodi britanski javni servis, da oseća da je vreme za Srbiju da preispita negativna osećanja prema Alijansi.

- Mislim da je sve to zbog emotivnih pitanja, uglavnom zbog 1999. godine i pitanja Kosova. To je nešto na čemu moramo da radimo i to je nešto što ćemo raditi u budućnosti. Mislim da ćemo nakon nekog vremena morati da postavimo stvari na racionalnije osnove. I to će se dogoditi - rekao je Vučić.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, podseća BBC, rekao da je partnerstvo sa Srbijom postalo još važnije, ali ističe da je pitanje da li je Srbija spremna da prihvati bliže odnose sa NATO.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.