Dačić: komšić provocira svojim izjavama o kosovu

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU - Rt

Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i, ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da će izazvati recipročnu reakciju, poručuje šef diplomatije Ivica Dačić povodom izjave Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država.

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA Srbije primećuje da novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se, kaže, potrudio da provocira Srbiju izjavom da smatra da je Kosovo nezavisna država.

- I ja lično smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH - rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je dodao, Komšić bi morao da zna da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu i da je spoljna politika te države samo ono što je odluka Predsedništva.

- BiH nije priznala Kosovo i, ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti - zaključio je Dačić.

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je za Dojče vele da je za njega Kosovo nezavisna država.

- Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje... Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ne krijem svoj stav - rekao je Komšić.

On je u intervjuu za Dojče vele dodao da želi da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države. Kada je reč o situaciju u Bosni i Hercegovini, smatra da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza kako mnogi predviđaju, osim, kako je izjavio, “ako neko želi zaista da izaziva tu krizu”. llll

I ja lično smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna, ali država Srbija priznaje teritorijalni integritet BIH

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.