Rebalansom budžeta dve milijarde dinara više u beogradskoj kasi

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD - Mc

Rebalans budžeta za 2018. godinu, kao i dosad, rezultat je restriktivnog i uravnoteženog pristupa planiranju prihoda u gradskoj kasi, rekao je na jučerašnjoj sednici Skupštine grada zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

VESIĆ JE, obrazlažući paket odluka u vezi sa rebalansom, precizirao da su prihodi povećani.

- Prihodi sada iznose 105.833.716.948 dinara, što znači da je ostvareno povećanje ukupnih budžetskih prihoda za nešto više od dve milijarde dinara. Od 2014. godine, osnovni budžet uvek je niži od rebalansa i to znači da se prihodi planiraju konzervativno i odgovorno. Dakle, osnovna karakteristika budžeta od 2014. jeste da je on realan. Trošimo ono što imamo, ne zadužujemo se i krediti se vraćaju. Sve su ovo pokazatelji da Beograd iz godine u godinu ima veće prihode i da kao lokalna samouprava napreduje - pojasnio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika istakao je da je najveće povećanje u rebalansu ostvareno od poreza na zarade, za nešto više od osam stotina miliona dinara.

- To je pokazatelj da ima više zaposlenih, da su veće plate i da se otvaraju nova radna mesta - rekao je Vesić.

Takođe, dodao je on, povećan je i doprinos za uređenje građevinskog zemljišta za oko milijardu dinara.

- Jasno se vidi da se u Beogradu gradi jer se izdaje više građevinskih dozvola i plaćaju se doprinosi. Prošle godine izdato je za više od milion kvadrata, a ako se nastavi IVONA JEVTIĆ, OD JUČE V. D. DIREKTORA MUZEJA NIKOLE TESLE

Osnovna karakteristika budžeta od . jeste da je on realan. Znači, trošimo ono što imamo, ne zadužujemo se i krediti se vraćaju, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

ovakvim tempom, ove godine premašićemo tu kvadraturu - istakao je Vesić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević kaže da izbalansiran budžet znači da postoji ravnoteža između investicija i socijalne politike.

- Izdvajanja za socijalnu politiku, to jest za jednokratnu pomoć porodiljama, povećana su za 30 miliona dinara. Osim toga, ostaju izdvajanja za dečju zaštitu i obrazovanje, a nastavljaju se i subvencije za boravak dece u vrtićima. Krajnji cilj je da u naredne dve godine ne budu liste čekanja za vrtić, bez obzira na to da li su roditelji zaposleni ili ne rekao je Nikodijević.

Najvažnije je, zaključio je Nikodijević, da je prihod u budžetu u konstantnom povećanju, što znači da sve službe i sva preduzeća dobro rade, ocenio je Nikodijević.

Na jučerašnjoj sednici, osim izmene i dopune odluke o budžetu za 2018. godinu, odbornici su doneli rešenja o imenovanju direktora i v. d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad Beograd.

Dužnosti je razrešen dosadašnji v. d. direktora Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović, a na to mesto imenovana je Ivona Jevtić, dosadašnja sekretarka za kulturu. Ona će ovu funkciju obavljati najduže jednu godinu. Direktoru Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Goranu Čolakoviću poveren je još jedan mandat na četiri godine. Za novog vršioca dužnosti “Hipodroma” imenovan je diplomirani ekonomista Veljko Rosić na godinu dana. Za v. d. direktora Centra dečjih letovališta i oporavilišta na šest meseci imenovana je Tanja Santrač. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.