Uhapšeno šest osoba, planirali napad na makrona

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Mc

FRANCUSKA POLICIJA UHAPSILA je šest osoba zbog navodnog planiranja napada na francuskog predsednika Emanuela Makrona, naveo je izvor iz suda za Rojters.

Taj izvor je rekao da su pripadnici službe bezbednosti te ljude uhapsili u Alpima, Bretanji i području blizu granice s Belgijom.

Prema njegovim rečima, plan napada je bio neodređen i nedovršen, ali nasilan.

Vlasti nisu iznosile detalje o šest osumnjičenih i nisu navele da li su oni radili zajedno ili ne.

Francuski predsednici u prošlosti su više puta bili na meti napada, a poslednji je bio 2002, kada je pristalica ekstremne desnice pokušao da napadne tadašnjeg predsednika Žaka Širaka na Šanzelizeu tokom proslave Dana pada Bastilje.

Makron je juče bio u Verdenu u okviru obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Navodna zavera je otkrivena par dana pre dolaska u Francusku predsednika SAD Donalda Trampa i desetina drugih svetskih lidera na obeležavanje jednog veka od potpisivanja primirja 11. novembra 1918.

Francuski predsednik juče je zaključio da je “svuda u Evropi nacionalizam u porastu”. Takođe smatra da povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavlja pretnju po evropsku bezbednost.

- Kada vidim kako pre nekoliko nedelja američki predsednik Donald Tramp kaže da će Vašington da se povuče iz važnog sporazuma o razoružanju koji je, da vas podsetim, potpisan posle duboke raketne krize u Evropi sredinom 80-ih godina prošlog veka, meni je jasno da je u tom slučaju glavna žrtva Evropa i njena bezbednost - kazao je Makron, koji u posetu Srbiji dolazi u decembru. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.