unija komora deseta država koja je povukla priznanje kosova

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

Unija Komora, ostrvska država u Indijskom okeanu, povukla je priznanje Kosova, potvrdio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Muhamedom el Aminom.

MINISTAR DAČIĆ ZAHVALIO JE gostu što, kako kaže, shvata naše probleme.

- Mi jedni druge pomažemo, podržavamo i naši narodi će imati koristi od ovoga. Želimo da promenimo spisak priznanja koji Priština drži. Oni stalno govore da su to moje laži i klevete. Evo danas mogu da se uvere da je to istina, da su note autentične. Mi nismo protiv Kosova nego protiv toga da je priznanje svršeni čin - dodao je Dačić.

Gost iz Unije Komora kaže da će uvek konsultovati Srbiju na marginama velikih konferencija kako bi potvrdili partnerstvo dve države.

- Za nas Kosovo predstavlja sastavni deo vaše zemlje i podržavamo pregovore koji su u toku kako bi bilo više mira za vašu zemlju i druge države u regionu. Jedino dijalog omogućava da se stvori saradnja između naroda. Moja zemlja je prvobitno priznala nezavisnost, ali sada treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo kohabitacije i mira između vas i suseda u regionu - rekao je Suef Muhamed el Amin.

On je srpskom kolegi uručio notu u kojoj se decidirano kaže da Vlada Komora posle analize povlači priznanje Kosova.

Dvojica sagovornika podsetila su da prijateljstvo dve države datira iz šezdesetih godina prošlog veka i da su Komori u ostvarivanju nezavisnosti i potvrdi terotorijalnog integriteta imali veliku podršku ondašnje Jugoslavije, a danas i Srbije. Zato su se dogovorili o proširenju saradnje na svim poljima.

To je deseto povlačenje priznanja nezavisnosti južne srpske pokrajine. Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Unija Komora je po državnom uređenju republika, smeštena na severnom delu Mozambičkog kanala na istočnoj obali Afrike između severoistočnog Mozambika i severozapadnog Madagaskara.

Država se sastoji od tri velika ostrva i brojnih manjih ostrva i ima oko 795.000 stanovnika (procene u 2016. godini). Glavni grad je Moroni. llll

Za nas je Kosovo sastavni deo Srbije i podržavamo pregovore koji su u toku da bi bilo više mira za vašu zemlju i druge države u regionu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.