Vlada Kosova nema nameru da povuče odluku o uvođenju takse

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU -

VLADA KOSOVA saopštila je da nema nameru da povuče odluku o uvođenju takse od 10 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a portparol Carine Kosova Adrijatik Staviljeci je potvrdio da je već počela primena te odluke.

- Da, počela je primena - kazao je Staviljeci za portal gazetaexpress.com.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da se EU protivi meri Prištine koja je povećala carine na uvoz srpskih proizvoda.

Fabrici je istakao da je EU zatražila pojašnjenja u vezi sa merama Prištine.

- To je nešto čemu se mi protivimo jer nije u skladu sa CEFTA sporazumom i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju - rekao je Farbici novinarima u Beogradu.

Naveo je i da će to pitanje biti pokrenuto i na današnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima

Tačija u Briselu u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Protiv odluke vlade Kosova u utorak su reagovali iz Evropske unije.

- Evropska unija očekuje da se Kosovo, koje trenutno predsedava CEFTA-om, u potpunosti pridržava obaveza iz CEFTA i da opozovu ovu meru - navela je u saopštenju portarolka EU Maja Kocijančič.

Premijerka Ana Brnabić zahvalila se EU na reakciji jer je, kaže, Brisel ovaj put ekspeditivno i prilično jasno i direktno reagovao.

- Važna su nam uveravanja EU da će se to vratiti u normalu da bi se nastavio dijalog - istakla je premijerka i dodala da svaki put kada se pomene dijalog desi se jednostrani incident Prištine kojim se dovodi u pitanje njihova spremnost da učestvuju u dijalogu i da se on nastavi.

Brnabićeva očekuje da će se privremene institucije u Prištini urazumiti i povući meru o većim carinama na proizvode iz Srbije, jer je to jasno kršenje CEFTA protokola, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i svih ugovora o regionalnom povezivanju.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija zahteva momentalnu i odlučnu reakciju međunarodne zajednice.

- Trgovinski ratovi koje pokreće Priština stanuju samo u bolesnim glavama koje misle da mogu da urade nešto, a nanose štetu i srpskom i albanskom narodu - rekao je Đurić i dodao da se mora zaustaviti pravno i ekonomsko nasilje, te da je nužno da Priština povuče tu odluku.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.