Vesić: Dragocena iskustva Beča na podizanju kvaliteta života

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD -

Beograd ima saradnju sa više desetina gradova širom sveta, od Pekinga do Čikaga, a posebno smo ponosni na saradnju sa Gradom Bečom jer ga doživljavamo kao starijeg brata Grada Beograda, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, obraćajući se prisutnima na manifestaciji Dani Beča, u Jugoslovenskoj kinoteci.

OTVARANJE KANCELARIJE Beograda u Beču, kako je rekao, svedoči o dobroj saradnji između dva grada, kao i o velikom broju sunarodnika koji žive u Beču - oko 4,1 odsto.

- Simbolično je i važno što se 2018. sećamo Velikog rata kada su se naše zemlje našle na suprotnim stranama. Današnjica svedoči da smo uspeli da prevaziđemo probleme i da smo odgovorni gradovi koji razumeju da je budućnost u saradnji i razmeni iskustava, kao i u prožimanju različitih kultura - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, današnja saradnja između Austrije i Srbije nikada nije bila bolja.

- Beč i Beograd povezuju snažne kulturno-istorijske, ali poslednjih decenija i ekonomske veze. Istorijske veze Beograda i Beča datiraju vekovima. Mnogi Srbi su živeli i školovali se u Beču i znanje koje su sticali tamo prenosili su na svoju zemlju, kao što su to činili Branko Radičević, Laza Kostić, Đura Jakšić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Anastas Jovanović, Uroš Predić, Josif Pančić, Paja Jovanović, Nikolaj Velimirović i mnogi drugi znameniti Srbi - rekao je Vesić

Zamenik gradonačelnika dodao je da je Beograd suočen sa sa sličnim izazovom kao Beč. Reč je o povećanju broja automobila, pa Beograd smanjuje automobilski saobraćaj i širi pešačke zone u centru grada.

Današnjica svedoči da smo uspeli da prevaziđemo probleme i da smo odgovorni gradovi koji razumeju da je budućnost u saradnji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.