Forbs: merkel i dalje najmoćnija, brnabić na 21. mestu

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Na listi američkog bizins magazina “Forbs”  najmoćnije žene u politici, na . mestu našla se srpska premijerka Ana Brnabić.

PRVA TRI MESTA zauzele su nemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

Na petom mestu se nalazi britanska kraljica Elizabeta II, na šestom savetnica Bele kuće Ivanka Tramp, na 13. mestu se nalazi hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, a na 17. visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

“Forbs” je, pored ove liste, objavio tradicionalnu listu najmoćnijih žena na svetu, na čijem se čelu ponovo našla Angela Merkel. Ona je ovu titulu ponela i prošle godine.

Američki magazin piše da Merkelova, koja se nalazi na mestu nemačke kancelarke od 2005. i koja neće biti reizabrana 2021. godine, „defakto ostaje lider Evrope“.

Na drugom i trećem mestu su premijerka Velike Britanije Tereza Mej i šefica MMF-a Kristin Lagard.

Na 20. mestu se našla američka voditeljka

Osmi put na prvom mestu ove liste je nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je i dalje, kako su napisali, defakto lider Evrope

Opra Vinfri, a na 23. britanska kraljica Elizabeta II. Ćerka i savetnica američkog predsednika Donalda Trampa Ivanka zauzela je 24. mesto. Predsednica Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina se našla na 49. mestu liste, pretekavši američku pevačicu Bijonse (50. mesto).

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini se nalazi na 67. mestu.

Srpska premijerka juče je imala sastanke sa poslanicom nemačkog Bunedstaga Renatom Alt i ambasadorom Češke u Srbiji Tomasom Kuhtom. Ona je u razgovoru s Kuhtom izrazila nadu da će partneri iz Evropske unije (EU) izvršiti dodatni pritisak na Prištinu zbog tarifa od 100 odsto na proizvode iz Srbije, kako bi se stvorili uslovi da se dijalog o pronalaženju kompromisnog rešenja nastavi.

Brnabićeva je sa Kuhtom razgovarala o bilateralnim odnosima, kao i o zvaničnoj poseti Češkoj, u kojoj će boraviti na poziv premijera Andreja Babiša.

Kuhta je naglasio da Češka vidi Srbiju kao evropsku zemlju sa velikim ekonomskim potencijalom i da će predstojeća poseta premijerke Češkoj biti dobra prilika za unapređenje sveukupne bilateralne saradnje. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.