Radojičić: slušamo stručnjake kada obnavljamo grad

Radovi na rekonstrukciji Trga republike su veoma zahtevni i u interesu je i grada i izvođača da posao bude završen što pre, svi želimo da rokovi budu kraći, ali moramo poštovati reč struke, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Rt

 RADOVI SU VRLO ZAHTEVNI, recimo deo za pešačku zonu treba da se ukopa 70 centimetara, a 1,4 metra tamo gde će biti postavljen asfalt. Postoji procedura za različite slojeve i ona mora da se ispoštuje kako bi se dobio kvalitet i kako bi što duže trajao. Sa druge strane, saobraćaj ni na jednom ni na drugom mestu neće biti potpuno zaustavljen, već samo po jedna strana. Suštinski, svi želimo da rokovi budu kraći, ali ako struka tako zahteva, nemam nikakav razlog da im ne verujem - kazao je Radojičić u emisiji “150 minuta” na TV Prva.

Govoreći o izgradnji „Tiršove 2”, on je istakao da potreba za novom dečjom bolnicom postoji poslednjih 30 godina i da je srećan što se ovaj projekat konačno realizuje.

- U ponedeljak smo održali prvi sastanak sa ljudima koji su na tenderu dobili da urade studiju izvodljivosti. Na tom projektu radiće stručnjaci jedne austrijske i jedne domaće firme, njena izrada trajaće devet meseci, nakon čega će biti raspisan tender za projekat i izvođenje radova. Prema procenama, radovi će početi 2020. godine i trajaće dve godine. Moram da podsetim da je protekle godine dosta novca uloženo i u postojeću zgradu klinike, obnovljena je fasada sa koje su nekada otpadali delovi, kupljena je nova medicinska oprema u vrednosti od preko šest miliona evra. Dakle, učinjeno je mnogo, ali da bismo zaista imali evropske i svetske uslove, potrebna nam je nova zgrada, „Tiršova 2” – istakao je Radojičić.

Radovi na Trgu su vrlo zahtevni, procedura se mora poštovati da bi se dobio kvalitet. Svi želimo da rokovi budu kraći, ali ako struka tako zahteva, nemam nikakav razlog da im ne verujem

On je naglasio da će tokom izrade studije izvodljivosti biti primenjeni najsavremeniji koncepti, odnosno da će se celo projektovanje raditi u posebnom programu kojim će se po izgradnji, a u slučaju neke popravke, tačno moći pratiti gde je nastao određeni problem.

Kada je reč o gondoli koja će povezati Ušće i Kalemegdan, Radojičić je dodao da je važno ponašati se društveno odgovorno i misliti o bolnicama, o osobama sa invaliditetom, osobama sa posebnim potrebama, ali da je takođe bitno napraviti ravnotežu između ulaganja u te oblasti i u privredu i turizam.

- Gondola će biti na usluzi našim građanima i sigurno će imati pozitivnog efekta i na turizam – naveo je Radojičić i podsetio da je prošle godine zarada od turizma iznosila 800 miliona evra i izrazio nadu da će ove godine taj iznos biti milijardu evra. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.