pašalić: Građani se plaše da prijave ekološke probleme

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU -

Na adresu zaštitnika građana od . godine do sada stiglo je skoro  pritužbi u kojima se ukazuje na povredu prava u oblasti životne sredine i one predstavljaju svega jedan odsto svih primljenih pritužbi na godišnjem nivou.

TO POKAZUJE DA se ti problemi ne prepoznaju dovoljno i da je potrebno znatno jačanje svesti građana kad je o ovoj oblasti reč.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da se mesečno toj instituciji jave jedandva građanina koja se žale na stanje u ovoj oblasti i da je stekao utisak da su građani upućeni, ali da se plaše da se otvaranjem ovakvih problema zameraju moćnim ljudima u svojoj sredini i da će imati određene

posledice zbog toga.

- Poreklo ekoloških problema dolazi od pojedinaca ili grupa, a sve je to u vezi sa nekim poslom, a taj posao ima veze sa novcem, ti putevi se dalje često ne znaju i to je ta sprega. To sam više puta čuo, i važno je da postoji svest o tome da se rešavanjem ovog problema rešavaju i mnogi drugi problemi - rekao je Pašalić na konferenciji “Zaštitimo građane i građanke” koju je organizovao uz podršku misije OEBS.

On je rekao da su u mnogim mestima građani izloženi različitim ekološkim problemima, i materijama toksične vrste. Do sada su se zaštitniku građana obraćali stanovnici iz okoline Loznice, Zaječara, Niša, a nedavno i stanovnici Zemun polja.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je ova oblast ima ključni značaj za zaštitu ljudskih prava. On je ukazao i na to da je važno što je početkom ove godine doneta prva presuda za ekološki kriminal. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.