haos u prištini: albanska i kosovska delegacija napustile sastanak cefta

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije napustile su juče redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, kojem su, uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, prisustvovali i predstavnici Vlade Srbije.

KAKO JE SAOPŠTILA VLADA, predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da Srbija očekuje da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

- Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Republike Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega UNMIK nastavlja da predsedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka. Napuštanjem sastanka, obe delegacije direktno su sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema - ukazuje se u saopštenju.

Svoju zabrinutost ranije je iskazao specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin, koji je rekao da tarife Prištine predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i da bi trebalo da budu povučene.

- Republika Srbija ponovo je pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane - ističe se u saopštenju.

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokacije koje mogu ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili dovesti do eskalacije tenzije.

Inače, odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Republike Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIK-a i KFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji.

Podsećamo, Srbija je u 27. novembra podnela zahtev CEFTA zbog mera Prištine. Premijerka Ana Brnabić je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom poslala formalni zahtev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta.

- Oni od sutra, od primanja zahteva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da reše problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama - objasnila je Brnabićeva. llll

Srbija je ponovo pokazala konstruktivan pristup da se dijalogom i na miran način reši problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.