ukinuta presuda puzigaći za ubistvo brisa tatona

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je na  godina zatvora u maju osuđen Dejan Puzigaća, sa monaškim imenom Sava, povodom optužbi da je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu . godine.

ISTOM ODLUKOM NALOŽENO JE da se Puzigaći ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu i otklone uočeni nedostaci u presudi, uz naloge da se ponovo razmotri pitanje svedočenja dvojice okrivljenih (ranije osuđenih), kao i pitanje umišljanja kod Puzigaće.

Puzigaća, koji se tereti za krivično delo teškog ubistvo u saizvršilaštvu, ostaje do daljeg u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu u kojem se nalazi od izručenja iz Grčke, gde je uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva. On se u Grčkoj krio u kaluđerskoj mantiji. Kako je po hapšenju rekao, poslednje godine bekstva proveo je u Dohi, glavnom gradu arapske države Katar, gde se zamonašio u Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Uhapšen je u septembru 2015. na atinskom aerodromu, po sletanju iz Dohe, i to zbog falsifikovanog slovenačkog pasoša.

Ovo je ponovljeni postupak jer je zbog bekstva Puzigaća bio osuđen u odsustvu. U prvom postupku, koji je vođen protiv više izgrednika, Puzigaća je prvostepenom presudom bio osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. godine smanjena na 14 godina zatvora. Nakon izručenja iz Grčke njemu je dozvoljeno ponavljanje krivičnog postupka, odnosno novo suđenje sa pravom žalbe.

Taton je teško povređen u tuči navijača Partizana i Tuluza iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

U slučaju ubistva Tatona Đorđe Prelić koji je takođe u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, nedavno je novom pravosnažnom presudom osuđen na 10 godina zatvora. Osim Puzigaće i Prelića, ostalih 12 optuženih za ubistvo Tatona su ranije osuđeni na zatvorske kazne i već su pušteni iz zatvora na uslovni otpust ili su izdržali zatvorske kazne. llll

DEJAN PUZIGAĆA SE TOKOM BEKSTVA ZAMONAŠIO U DOHI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.