bez dima: cigarete zabranjene u 90 beogradskih lokala

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Od 2010. godine, kada je donet Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, oko 90 beogradskih ugostitelja okačilo je tablu za zabranu pušenja na zidovima svojih lokala.

NAJČEŠĆI OBJEKTI u kojima je pušenje zabranjeno su kafe-knjižare, poslastičarnice, pekare, pojedini restorani.

- Tražimo da nam okolina bude što zdravija, pogotovo zbog jela koje spremamo, jer ne želimo da nam upija miris cigareta. Želimo gostima da pružimo što čistiji vazduh - navodi radnica jednog ugostiteljskog objekta u Beogradu.

Jedna pržionica kafe na Dorćolu stalno je puna gostiju, ali kod njih je ipak zabranjeno pušenje. Na pitanje kako ljudi kod njih piju kafu a ne puše, kažu da su se na takav korak odlučili upravo zbog svog primarnog proizvoda - kafe.

- Kafa upija duvanski dim, pa zato nemamo ugao za pušače, ali zbog kvaliteta ne planiramo da odustanemo – kaže konobar iz ove pržionice.

Svaki treći stanovnik Srbije stariji od 15 godina puši, pokazali su podaci istraživanja iz 2013. godine. Slični su podaci i za Beograd. Zanimljivo je i da se u glavnom gradu Srbije sa cigaretom mogu videti osobe ženskog pola, a najviše nikotinskih zavisnika je među mladima, u starosnoj kategoriji od 25 do 34 godine. Upravo ova kategorija najviše i posećuje kafiće, pa je većina lokala i prilagođena njihovim potrebama.

Ukoliko želite pronaći nepušački objekat

Više od trećine stanovnika smatra da bi trebalo u potpunosti zabraniti pušenje u ugostiteljskim objektima

u Beogradu, veliku pomoć može vam pružiti Fejsbuk grupa “Nepušački lokali u Beogradu”, u kojoj je postavljena mapa, na kojoj se svakodnevno obeležavaju ugostiteljski objekti koji su uveli zabranu pušenja.

Pored redovnog ažuriranja mape, u ovoj grupi članovi svakodnevno vode diskusije o ugostiteljskim objektima koji dozvoljavaju pušenje, o delovima restorana za nepušače i za pušače, kao i o elektronskim cigaretama.

Prema istraživanjima, većina stanovništva Srbije (84%) podržava (u potpunosti ili uglavnom) primenu važećeg Zakona o izloženosti stanovništva duvanskom dimu, a samo 11% stanovništva smatra da se ovaj zakon u potpunosti poštuje.

Više od trećine stanovnika smatra da bi trebalo u potpunosti zabraniti pušenje ili ostaviti mogućnost pušenja u fizički odvojenoj prostoriji u ugostiteljskim objektima. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.