Vučić i stoltenberg: dogovoreni stalni kontakti vojske i kfora

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU - M. Crnogorac

Predsednik Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saglasili su se u jučerašnjem telefonskom razgovoru da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i za ceo region.

PREDSEDNIK VUČIĆ zahvalio je generalnom sekretaru Stoltenbergu na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namera tzv. Kosova da “transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme”, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva.

Vučić je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i zbog opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i po bezbednost Srbije, kao i po mir i stabilnost u regionu.

Predsednik Vučić upoznao je generalnog sekretara Stoltenberga s problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Dvojica sagovornika su se dogovorila da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu i Metohiji da bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

U saopštenju NATO se navodi da je Stoltenberg lično u telefonskom razgovoru ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju Kfor, koja ima mandat Ujedinjenih nacija, saopštio je Stoltenberg

Navodi se da je Stoltenberg zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja da bi ih izvestio o zaključcima ministarskog sastanka NATO o Zapadnom Balkanu.

Dodaje se da je Stoltenberg u tim razgovorima

naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Haradinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

- Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešno vreme, da je u suprotnosti sa preporukama mnogih NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatlantske integracije - navodi Stoltenberg.

Ističe da je Haradiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažmana s bezbednosnim snagama Kosova.

- Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija - kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

- NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju Kfor koja ima mandat Ujedinjenih nacija - zaključio je Jens Stoltenberg.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj saopštio je da je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru rekao da će odluka o transformaciji KBS u vojsku biti doneta, kako je i najavljeno, 14. decembra.

- Vojska Kosova će doprineti miru i stabilnosti u regionu i šire. Kosovske institucije biće za nastavak bliske saradnje s Kforom i dalje, budući da delimo iste sigurnosne zabrinutosti, interese i vrednosti - naveo je Haradinaj u svom postu na Fejsbuku.

Haradinaj navodi da je Stoltenbergu rekao da ima razumevanja za njegov stav o perspektivi procesa transformacije, ali i da je Kosovo posvećeno transformaciji KBS u vojsku koja će, tvrdi, biti profesionalna i u službi svih građana Kosova. Haradinaj, međutim, nije spomenuo šta je njemu rekao Stoltenberg. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.