Lavrov: EU da izdejstvuje od Prištine formiranje ZSO

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU - Mc

MOSKVA OČEKUJE da Brisel izdejstvuje da Priština ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), da ne povlađuje Prištini, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Nedopustivo je učešće Kosova na sastancima OEBS u svojstvu države, gledanje kroz prste na poteze Prištine, kršenje rezolucije SB UN 1244. Očekujemo da EU izdejstvuje da Priština ispuni obaveze iz dogovara sa Beogradom, uključujući i formiranje ZSO - rekao je Lavrov u Milanu, na 25. zasedanju Saveta ministara spoljnih poslova država-članica OEBS.

Na zasednju OEBS učestvuje i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je na Prvoj plenarnoj sesiji 25. ministarskog saveta OEBS-a rekao da je Srbija zabrinuta da bi Albanija mogla da iskoristi poziciju predsedavajućeg OEBS-a tokom 2020. godine za promociju nezavisnosti Kosova i uključivanje njihovih predstavnika u neformalne segmente rada te organizacije.

Naveo je i da je Srbija posvećena evropskim integracijama i sadržajnoj regionalnoj saradnji, i nastupa kao kredibilan partner u cilju obezbeđivanja stabilnosti i bezbednosti u regionu.

- Posvećeni smo dijalogu sa Prištinom koji se vodi uz posredovanje EU, kao i sprovođenju svega dogovorenog u skladu sa Briselskim sporazumom iz aprila 2013. godine. Smatramo, međutim, da je za nastavak ovog dijaloga neophodno momentalno ukidanje odluke Prištine o uvođenju tarife od 100 odsto na robu poreklom iz šire Srbije - rekao je Dačić. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.