Dan republike srpske: defile u banjaluci, orden za predsednicu vlade srbije

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić juče je u Banjaluci, na svečanosti povodom Dana Republike Srpske, uručen Orden na lenti.

NA SVEČANOSTI u Palati Republike, gde su povodom Dana RS, 9. januara, uručena odlikovanja i drugim zaslužnim pojedincima i institucijama, Brnabićeva je rekla da odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire uobičajene bilateralne saradnje, već da u njemu postoji, u svakom smislu, nešto mnogo veće i značajnije od diplomatskog i administrativnog.

- Reč je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske - poručila je Ana Brnabić.

Ona je pozvala da se, ne zaboravljajući prošlost da se ne bi ponovila, okrene budućnosti - saradnji, miru i stabilnosti, brizi za generacije koje dolaze i obavezi da se za njih napravi drugačiji region i bolja budućnost.

Odnos Republike Srpske i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci, i ne samo na rečima već na konkretnim projektima, istakla je Brnabićeva.

- Ovo odlikovanje je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti - zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Pre svečanosti u Palati Republike, svečani defile prošao je ulicama Banjaluke. Svečani defile je počeo nakon što je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Nakon defilea usledila je svečana akademija na kojoj je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio da je “Republika Spska sve više država”.

- Ovaj rođendan je obeležen na ponos svih građana. Radujem se jer u Srpskoj nema ekscesa koji su verski motivisani. Republika Srpska je sve više država i ona će to pokazati svojim potencijalom, a ne da bi nekome napakostila - poručio je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je RS odlučna da hrabro korača u budućnost.

- Ponosni smo na Srpsku, koja predstavlja simbol slobode. U njoj živimo kao svoj na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustajemo od svojih uverenja. Ne smemo izgubiti snagu i veličinu ideje koja je prethodila stvaranju RS - rekla je Cvijanovićeva. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.