Đorđević: broj radnika na crno manji za 17 odsto

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

U . godini biće nastavljena odlučna borba protiv sive ekonomije i rada na crno u kojoj neće biti povlašćenih, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

NA KONFERENCIJI povodom završetka projekta “Jačanje kapaciteta Inspektorata za rad i podizanje svesti građana u cilju suzbijanja rada na crno” u Beogradu, on je rekao da je zadovoljan radom inspekcije i naglasio da je u 2018. bilo za 17 odsto manje zatečenih radnika na crno nego u 2017, mada je i dalje njihov broj veliki.

Poručio je da je u 2018. započeta odlučujuća borba protiv sive ekonomije i iskorenjivanja rada na crno i da će ona biti nastavljena.

Đorđević je naveo da je u 2017. obavljeno 50.000 nadzora, u 2018. godini 70.0000, te da jača svest i kod radnika i kod poslodavaca o potrebi iskorenjivanja rada na crno.

- Zajedno s Ministarstvom finansija moramo da se pozabavimo činjenicom da poslodavac krši zakon isplatom dela plate na ruke. Obećavam građanima da će Vlada i Ministarstvo nastaviti s borbom protiv rada na crno i sive ekonomije i da u toj borbi neće biti povlašćenih - rekao je ministar.

On je istakao je da svi oni koji se pozovu na bilo koga kako bi izbegli poštovanje zakona moraju da budu maksimalno kažnjeni.

- Prijave, uključujući i one anonimne, doprinele su da skoro 90 odsto zatečenih radnika na crno dobije stalan posao - navodi Đorđević.

Od rada na crno na gubitku su ne samo država, kaže ministar, nego prvenstveno radnici i poslodavci koji rade u skladu sa zakonom za razliku od onih koji su se, dodaje, drznuli da radnike uskrate njihovih prava na dostojanstven rad, socijalnu sigurnost i zdravstveno i penzijsko osiguranje.

- Moramo da edukujemo naše radnike. Imali smo situacije da smo zaticali da su ljudi bežali, što imamo i snimljeno, kao i radnike starije od 50 godina koji rade preko Omladinske zadruge - rekao je Đorđević.

Naveo je da će se nastojati da se unaprede materijalni položaj, uslovi rada i efikasnost rada inspektora o kojima se, kako je rekao, u prethodnim godinama i decenjama malo vodilo računa, te da treba shvatiti važnost rada svih inspekcija. llll

U . obavljeno je . nadzora. Zaticali smo radnike starije od  godina koji rade preko Omladinske zadruge

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.