„Žuti prsluci“prave političku stranku

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU -

PREDSTAVNICA francuskog pokreta „Žuti prsluci“Žaklin Muro odlučila je da napravi političku partiju, javlja radio-stanica „Frans info“.

Napominje se da će partija, čiji statut se piše uz pomoć advokata i bivših parlamentaraca, zahtevati reforme poreske i socijalne politike. Odgovarajući na pitanje da li će ona biti predvodnik novog političkog pokreta, Žaklin Muro je odgovorila:

“Ne tražim nikakvu funkciju, pokušaću da formiram partiju i to uopšte nije loše. Što se tiče ostalog, kao i u svakoj drugoj partiji, glasaćemo. Da li ću biti na njenom čelu ili ne, sasvim

mi je svejedno, i to uopšte nije najvažnije. Najvažnije je formirati je, ujediniti ljude protiv nasilja i za poštovanje naših institucija.“

Protesti „Žutih prsluka“počeli su u Francuskoj sredinom novembra sa zahtevima da se ne povećavaju takse na gorivo i cene benzina, a naknadno je dodato i niz drugih. Nezadovoljni socijalnom politikom francuskih vlasti, učesnici protesta nastavili su da izlaze na ulice u celoj zemlji, ne obazirući se na mere za smirivanje situacije koje je donelo rukovodstvo države.

“Žuti prsluci” juče su pozvali građane Francuske da povuku sav novac sa bankovnih računa, što je nova metoda u njihovom dvomesečnom sukobu s francuskom vladom.

ŽAKLIN MURO

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.