Poziv specijalnog suda za ovk dobio i kadri veselji

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

U Hagu bi danas pred tužilaštvom Specijalnog suda za zločine OVK trebalo da počne saslušanje bivših pripadnika te vojne formacije.

U HAG JE u četvrtak otputovalo sedmoro bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova OVK, a kako mediji navode, to je tek početak spiska na kojem je još pedesetak imena.

Među putnicima u Hag su bivši komandanti OVK Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa, koji će biti saslušani narednih dana u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Bivši komandant zone Laba Rustem Mustafa je izjavio da se odazvao pozivu specijalnog suda o tvrdnjama iz izveštaja Dika Martija, navodeći da su on i njegovi prijatelji nevini.

- Ja sam se odazvao pozivu Specijalnog suda o tvrdnjama izveštaja Dika Martija. Pozvan sam u svojstvu saslušanog, ali sam osumnjičeni svedok - kazao je Mustafa.

Ljuštaku će u Hagu biti saslušan 16. januara, dok će se pred tužiocima suda Mustafa pojaviti 14. januara, rekao je njihov advokat Arijan Koci.

Nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs braniće Ljuštakua pred Specijalnim sudom, preneo je prištinski “Ekspres”.

Izvor agencije Srna navodi da će se Rustem Mustafa i njegov saborac Ljuštaku, komandant zone Drenica, suočiti sa pitanjima koja se odnose na direktnu odgovornost za ubistva više stotina Srba u regionima Laba i Drenice.

- Imamo informacije da će Mustafa morati da odgovara na pitanja koja se odnose na ubistva i zločine počinjene u selu Livadice, zatim u području Bajgore i za zločine koji su počinjeni u takozvanim logorima OVK, kojih je bilo na desetine u regionu Podujevo - Priština - Kosovska Mitrovica - kaže sagovornik Srne.

Srna u policijskim izvorima u Prištini saznaje da će Ljuštaku morati da odgovori na brojna pitanja koja se odnose na zločine u Volujku, Jošanici, Likošanima, Donjem i Gornjem Obrinju, kao i u regionu Čičavice, područje opština Vučitrn, Srbica i Glogovac.

Do sada iz Specijalnog suda u Hagu pozive su dobili, pored Mustafe i Ljuštakua, Sokol Dobruna, Nazif Mehmeti, Remzi Šalja, Safet Silun, Sulejman Seljimi, prva žena pripadnica OVK Raimonda Rear i drugi.

Poziv od Specijalnog suda dobio je i predsednik Skupštine Kosova i lider PDK Kadri Veselji, izjavio je poslanik Inicijative za Kosovo Miljaim Zeka tokom TV intervjua.

- Ne znam da li je poziv primio Kadri Veselji. Ali je pozivnica iz Specijalnog suda stigla u Prištinu - rekao je Zeka, prenosi “Gazeta blic”.

Zeka je dodao i da ni prvi u zemlji, Hašim Tači, neće izbeći ovaj sud. Naveo je čak i da je Tači našao advokate koji će ga braniti.

- Sud je napravljen ekskluzivno za Hašima Tačija, ne za tebe (novinaru) i mene. Može postići 100 dogovora sa Srbijom, ali neće pobeći od Specijalnog suda - rekao je Zeka koji tvrdi da je dva, tri puta Specijalni sud ispitivao Tačija.

Prištinski advokat Tom Gaši rekao je da će prve optužnice pred Specijalnim sudom za ratne zločine biti podignute u narednih nekoliko sedmica, kao da bi se među optuženima mogli naći i najznačajniji komandanti OVK.

Da je Specijalni sud verovatno poslednja prilika da se odgovorni za izuzetno brutalne zločine OVK budu procesuirani i kažnjeni, smatra predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

- Jedno od najvećih dostignuća procesa oko specijalizovanih sudskih veća će biti to što će se saznati istina o brutalnoj kampanji ubistava, mučenja, silovanja, etničkog čišćenja koje je sprovodila teroristička OVK i ta istina će biti dostupnija i međunarodnoj javnosti - rekao je Drecun za Tanjug.

Drecun kaže da je kompletan mehanizam zapadne propagande, koji je ubitačno jak, godinama

radio u korist Albanaca, te dodaje da se ni eventualnim suđenjima neće suštinski ništa promeniti, ali da će se saznati mnogo više detalja o zločinima OVK.

Advokat Branislav Tapušković smatra da, dok se ne podigne prva optužnica, cela priča o specijalom sudu za zločine OVK na Kosovu ostaje “pravno lakrdijašenje”.

- Ovo je neki marketing koji ne liči na pravosuđe - ocenjuje on za Tanjug jer se, kako navodi, za sada zna samo da će se suditi prema zakonima i Ustavu Kosova, a nije poznato da li će, i protiv koga, biti podignuta optužnica, da li će suditi domaće ili strane sudije, kako će proces izgledati...

On dodaje da na osnovu dosadašnjeg iskustva ne veruje da će optužnice uopšte biti podignute.

- To što su odvezeni za Hag avionom ne znači ništa, oni će tim avionom biti i vraćeni. A ako ih tamo zadrže, onda bih mogao da kažem da će od toga nešto da bude - kaže Tapušković, koji smatra da Srbi nikada neće dobiti nikakvu pravdu.

Predsednik kosovskog Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj, međutim, smatra da iako je prošlo 20 godina od konflikta na Kosovu i dalje nije prekasno da se zločini procesuiraju i da su očekivanja po tom pitanju velika.

- Ne verujem da je kasno, ali ne očekujem da će sve žrtve dobiti pravdu - kazao je Bljakaj za Tanjug i kao važno ocenio i to što će Kosovo, kao društvo, ostvariti svoje pravo na istinu.

On se nada da će se bar o nekim događajima koji su pod jurisdikcijom suda saznati malo više i da će specijalno veće obeledaniti ili naći pravu istinu o nekim događajima tokom rata na Kosovu. llll

poziv od specijalnog suda dobio je i kadri veselji, a ni tači neće izbeći taj sud, tvrdi poslanik miljaim zeka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.