Nereligiozni postaju vodeća religija sveta: u sad ih ima više od katolika!

24 Sata (Serbia) - - U FOKUSU -

U SJEDINJENIM AMERIČKIM državama (SAD) nereligiozni čine gotovo četvrtinu stanovništva, a u poslednjih desetak godina njihov broj je premašio broj katolika, vernika većih protestantskih crkava i svih ostalih nehrišćanskih religija, navodi se u tekstu “Nešenel džiografika” (National Geographic).

Već dugo se predviđa da će uloga religije izbledeti sa modernizacijom sveta, ali poslednja istraživanja pokazuju da se ovaj trend širi zaprepašćujuće brzo.

Francuska će uskoro postati većinski sekularno društvo, kao i Holandija i Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija. Religija ubrzano postaje sve manje važna, čak i u državama u kojima utiče i na izbore lidera i arhitekturu.

Stručnjaci procenjuju da će zbog toga postojati sekularni Zapad i ostatak sveta. Drugo izrazito sekularno područje je Kina, u kojoj su komunističke vlasti decenijama suzbijale religiju.

Okupljeni oko skepticizma prema organizovanim religijama i ujedinjeni zajedničkim uverenjem da ne veruju, nereligiozni predstavljaju komplikovan skup, baš kao i mnoge religije. U tekstu se navodi da bi te unutrašnje kontradikcije mogle da odbiju nove “sledbenike”, baš kao i kada su religije u pitanju. Ako se svet nalazi pred propašću religije, onda se prema tome krećemo već decenijama, piše “Nešenel džiografik”. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.