Radojičić: bolji život mojih sugrađana mi je prioritet

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD -

Nijedan veliki prelazak nije lak jer sa sobom povlači mnogo promena, a na preuzimanje čelne gradske funkcije odlučio sam se jer sam poželeo da uradim i velike i značajne stvari, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić u intervjuu za „Politiku”.

NJEGOVA NAMERA JE da Beograd uživa ugled prave evropske metropole.

- Beograd je metropola bez sumnje. To često i stranci i ambasadori naglašavaju. Kada razgovaramo o Beogradu kao metropoli ne bih se složio da u mnogim delovima grada nema dobrih puteva i kanalizacije. Oni su u manjini, ali nam je i te kako važno da te probleme rešimo. Ove godine radićemo nekoliko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Gradi se kanalizacija u Batajnici i Krnjači. Pred gradom je i izgradnja interceptora u Velikom Selu. Taj značajan projekat će nas koštati oko 400 miliona evra i radiće se godinama - podseća Radojičić.

Jedan od prvih konkretnih rezultata na koje je ponosan, kako kaže, jeste otvaranje novog prihvatilišta za decu.

- Raduje me što 25. februara posle 20 godina na privremenoj adresi, otvaramo vrata jedne od najznačajnijih institucija socijalne zaštite. Umesto 250 kvadrata, imaćemo novi objekat površine 1.700 kvadrata. Meni je godinama prioritet i izgradnja nove dečje bolnice Tiršove 2 - ističe gradonačelnik.

Radojičić ističe da je jedan od važnih koraka u realizaciji izgradnje Tiršove 2 studija izvodljivosti, koja bi trebalo da bude gotova u septembru i da se onda raspiše tender. Gradnja Tiršove 2 u Deligradskoj trebalo bi da počne na proleće 2020.

Govoreći o zahtevu za poskupljenje vode, gradonačelnik kaže da ga je zaustavio jer želi da mu se objasni koji su razlozi za poskupljenje i šta je minimalno povećanje kako bi sistem funkcionisao.

- Pismeno obrazloženje zahteva za poskupljenje tražio sam pre Nove godine i početkom naredne nedelje sastaću se sa rukovodiocima preduzeća i detaljno ćemo razmatrati opravdanost. Tek nakon toga doneću odluku. Svestan sam da i najmanje poskupljenje građanima može da predstavlja veliko opterećenje, zbog toga im obećavam da ću ih odobravati samo kada je to potrebno za normalno funkcionisanje sistema - kaže gradonačelnik, koji smatra da gradski prevoz uvek može bolje da funkcioniše, ali ne misli da je prevoz loš i neredovan.

- Za njegovo bolje funkcionisanje, neophodna je i saradnja građana. U velikim gradovima nigde ne možete da dobijete tako važnu uslugu, a da je ne platite. A u Beogradu, prema nekim procenama, ni 30 odsto putnika ne plati kartu. Uzor nam je Novi Sad jer je u njemu naplata karata 80 odsto, a uređen je i ulazak i izlazak iz vozila. Kako bismo poboljšali javni prevoz u Beogradu planiramo nabavku novih vozila, restrukturiranje preduzeća i podsticanje građana i kompanija da kupuju mesečne karte - istakao je Radojičić. llll

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.