ZVEZDE KROZ SNEG STIŽU KOD KUSTE, STANA DOŠLA, ČEKA SE MET DILON

24 Sata (Serbia) - - KULTURA / ZABAVA -

Emir Kusturica otvorio je u petak . Međunarodni filmski i muzički festival za čije nagrade se takmiči  film iz  država. Kao članica žirija ove godine na Kustendorf je stigla i Stana Katić, američko-kanadska glumica srpskog porekla.

Uz Stanu Katić, o nagradama Zlatno jaje, Srebrno jaje i Bronzano jaje odlučivaće još Slobodan Despot, publicista, izdavač, pisac i fotograf, i Tankred Ramon, francuski reditelj i producent. Imena najboljih autora biće saopštena 16. januara, poslednje festivalske večeri.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovao je i glumac Slavko Štimac, kome je ove godine posvećen program “Retrospektiva velikana”, a gosti festivala biće i slavni američki glumac Met Dilon, Serhi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Adilhan Jeržanov, Damijano i Fabio Dinočenco, kao i producent Andrea Gambeta. Ceremoniji otvaranja festivala prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Vidno raspoloženu Stanu Katić Emir Kusturica dočekao je, već tradicionalno, uz medovaču, pogaču i so.

“Prvi utisci su predivni, naročito zato što pada sneg. Predeli na putu dovde bili su božanstveni”, rekla je Stana okupljenim novinarima.

Glumica je u Drvengrad došla sa suprugom Krisom Brkljačem, sa kojim je u braku tri godine.

“Ovaj festival, koliko ja vidim, ostaje veran tome da se životne utopije pretvaraju u realnost i da je pamet mladih i starih sveto jedinstvo, a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobedničke zastave koje svako malo zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju rad srca”, ovim rečima Emir Kusturica je zaključio svoj improvizovani govor na otvaranju 12. Kustendorfa, koji se ove godine održava pod krilaticom “Savršeno tuce”.

Slavko Štimac je ovogodišnji dobitnik Nagrade za buduće filmove, ekvivalenta za životno delo.

“To je najbolja nagrada. Mila mi je ta odgovornost koju nosi sa sobom. Kad glumca pitate koji mu je film najdraži, uvek sledi diplomatski odgovor ‘onaj sledeći’, tako da je ovo lep naziv za nagradu”, rekao je Slavko Štimac za “Blic”.

Na otvaranju je prikazan novi dokumentrani film Emira Kusturice, “Pepe, jedan uzvišeni život”, a onda je Veliki orkestar narodne muzike braće Advahov iz Moldavije sa svojih 40 muzičara održao koncert. Više pročitajte na www.24online.info. llll

STANA I KUSTURICA NAZDRAVILI RAKIJOM

ŠPANSKI GLUMAC SERHI LOPEZ ODUŠEVLJEN MEĆAVNIKOM

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.