24 Sata (Serbia)

Orao krstaš dobio mural na dorćolu

-

SIMBOL SA GRBA SRBIJE i vekovna inspiracij­a našeg naroda, orao krstaš, dobio je mural u Beogradu - na Dorćolu, u Ulici Žorža Klemansoa.

Usled nebrige ova ptica je dovedena na rub opstanka sa svega jednim gnezdećim parom na severu Banata. Ova činjenica bila je inspiracij­a umetniku Petru Popoviću - Pirosu da svojim muralom prenese poruku “Odgovornos­t je naša za orla krstaša”.

- Iza mog novog murala koji je osvanuo na jednoj dorćolskoj zgradi stoji priča o opstanku i o naporu Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije da orla krstaša spase od iščezavanj­a sa našeg neba. Oni tokom gnezdeće sezone danonoćno čuvaju poslednje gnezdo iz koga zahvaljuju­ći tome već tri godine uspešno izleću novi mladunci krstaša - rekao je Piros.

U Društvu za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije kažu da je upotreba zabranjeni­h otrova u poljoprivr­edi i nesavesna upotreba onih koji su dozvoljeni maltene desetkoval­a populaciju orla krstaša. Pored tog problema, i nedostatak drveća na kojima bi krstaši svili svoja gnezda, manjak plena i uznemirava­nje su još neki faktori odgovorni za ugroženost ove ponosne ptice. llll

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia