24 Sata (Serbia)

HAOS U PARIZU: ŠTRAJK PARALISAO FRANCUSKU

-

FRANCUSKA POLICIJA upotrebila je suzavac kako bi rasterala demonstran­te koji su blokirali parking za autobuse u Parizu, protestuju­ći zbog planova vlade predsednik­a Emanuela Makrona da starosnu granicu za odlazak u penziju poveća sa 62 na 64 godine.

Štrajk železnice, koji je paralisao veliki deo zemlje, duži je od slične obustave rada iz 1995. godine koja je trajala više od tri nedelje. Tadašnji premijer Alen Žipe morao je da odustane od dela predložene penzione reforme.

Francuski tvrdokorni sindikat CGT pozvao je u sredu na nastavak štrajkova u zemlji, dan nakon što je predsednik Emanuel Makron u novogodišn­jem govoru poručio da neće odustati od reforme penzionog sistema jer je to „projekat socijalne pravde i napretka”.

Makron je branio kontroverz­nu reformu penzionog sistema, najavivši da će ona biti sprovedena i pozvao vladu da brzo postigne kompromis sa sindikatim­a oko tog pitanja.

Generalni sekretar sindikata Filip Martiner izjavio da je to govor “koji se

čuo hiljada puta” i dodao da je “predsednik zatvoren u svom balonu i misli da je sve u redu u zemlji”. Martinez je, ipak, rekao da će učestvovat­i na sastanku 7. januara sa predstavni­cima vlasti i dalje pozivajući na povlačenje reforme. llll

 ??  ?? ŽELEZNICA U ŠTARJKU, PUTNICI ČEKAJU
ŽELEZNICA U ŠTARJKU, PUTNICI ČEKAJU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia