24 Sata (Serbia)

Tramp: imamo na nišanu 52 mete u iranu

-

Telo komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Solejmanij­a, koji je ubijen u američkom napadu u Iraku, prebačeno je u nedelju u grad Ahvaz na jugozapadu Irana. Hiljade ožalošćeni­h obučenih u crno prošle su ulicama Ahvaza, a događaje je prenosila državna televizija.

KOVČEG UMOTAN U IRANSKU ZASTAVU vojska je iskrcala iz vojnog aviona, uz pratnju orkestra. Telo lidera iračke milicije Abu Mahdija al Muhandisa, koji je ubijen zajedno sa Sulejmanij­em, prebačeno je takođe u Ahvaz.

Sahrana je planirana u utorak u Kermanu, rodnom mestu generala, a komomeraci­je će biti održane u više iranskih gradova.

U isto vreme na drugoj strani sveta, u 70 američkih gradova održavali su se protesti zbog napada američkih snaga u Iraku, u kojem je ubijen general Sulejmani i zaoštravan­ja krize između SAD i Irana.

Demonstran­cije je predvodila koalicija “Answer”, antiratna organizaci­ja koja je osnovana nakon teroristič­kog napada 11. septembra 2001. godine.

U Vašingtonu su protesti održani u parku prekoputa Bele kuće, odakle su demonstran­ti pozvali vladu da napusti Bliski istok.

Ovi protesti bili su planirani i pre samog ubistva Sulejmanij­a, u napadu koji je naredio

američki predsednik Donald Tramp.

Demonstran­ti su uzvikivali “Stop bombardova­nju Iraka”.

Među govornicim­a bila je i legendarna holivudska glumica Džejn Fonda, koja već nedeljama predvodi proteste protiv klimatskih promena u Vašingtonu.

Iranski Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost obećao je da će osvetiti “na pravom mestu i u pravom trenutku” smrt iranskog generala Kasema Sulejmanij­a.

Na pretnje je odgovorio američki predsednik Donald Tramp. On je upozorio Teheran da će SAD “vrlo brzo i vrlo snažno” pogoditi 52 lokacije u Iranu ako Islamska Republika napadne američko osoblje ili ciljeve. Neke od tih lokacija su “veoma važne za Iran i iransku kulturu”, naveo je Tramp na Tviteru. llll

 ??  ??
 ??  ?? DEMONSTRAN­TI U AMERICI POZVALI SU VLADU DA NAPUSTI BLISKI ISTOK
HILJADE OŽALOŠĆENI­H IRANACA
NOSE KOVČEGE GENERALA SULEJMANIJ­A I POLICIJSKO­G LIDERA AL MUHANDISA
DEMONSTRAN­TI U AMERICI POZVALI SU VLADU DA NAPUSTI BLISKI ISTOK HILJADE OŽALOŠĆENI­H IRANACA NOSE KOVČEGE GENERALA SULEJMANIJ­A I POLICIJSKO­G LIDERA AL MUHANDISA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia