24 Sata (Serbia)

božićno seoce kod hrama: slikanje s jaganjcima, lomljenje česnice

-

Na Badnji dan, . januara, na platou isped Hrama Svetog Save sa početkom u  časova održaće se fotografis­anje sa jaganjcima u slami kod vitlejemsk­e pećine. Na sam dan Božića, sa početkom u  časova, obaviće se tradiciona­lno lomljenje česnice.

MANIFESTAC­IJA BOŽIĆNO SEOCE ispred Hrama Svetog Save održava se u sklopu ovogodišnj­e Beogradske zime, treći put zaredom.

Ova manifestac­ija, koju organizuju Grad Beograd i opština Vračar, uglavnom je namenjena deci i prilagođen­a je januarskim verskim praznicima.

- Pre tri godine, na predlog vladike Stefana, doneli smo odluku da organizuje­mo Božićno seoce, jer tokom januara nismo imali programe za decu, koji su mahom završavani sa krajem kalendarsk­e godine. Tada je ova manifestac­ija izazvala veliku pažnju dece, ali i roditelja, pa danas imamo Božićno seoce koje će ove godine trajati do 28. januara. U okviru Božićnog seoceta očekuje nas niz programa, od kojih su mnogi prilagođen­i verskim praznicima - Svetom Stefanu, Svetom Jovanu, pravoslavn­oj Novoj godini, Badnjoj večeri, Božiću... - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačel­nika.

Manifestac­ija je počela u subotu 4. januara, a pre njenog početka Goran Vesić je u kripti Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarho­m Irinejom prisustvov­ao dodeli paketića za decu u organizaci­ji Verskog dobrotvorn­og starateljs­tva.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljkovi­ć je izrazio zadovoljst­vo činjenicom da je ova centralna beogradska opština jedan od domaćina i organizato­ra Božićnog seoceta.

- Našoj opštini je čast što će to

Neka nam Gospod podari da svi ovaj praznik proslavimo u miru, slozi i ljubavi. A da se naš narod ujedini i zbliži među sobom, poručio je patrijarh Irinej

kom januara biti domaćin ove manifestac­ije. Vračarsko brdo i Hram Svetog Save predstavlj­aju svojevrsta­n centar pravoslavl­ja i tri dana pred najradosni­ji hrišćanski praznik imamo priliku da se okupimo i u dobrom raspoložen­ju dočekamo Božić. Spremili smo bogat program u kojem će moći da uživaju naši najmlađi sugrađani, ali i njihovi roditelji - rekao je Nedeljkovi­ć.

Božićno seoce kod Hrama svečano je otvorio orkestar policije, a zatim su koncert održali Sanja Ilić i Balkanika.

Ono što vas očekuje tokom dva dana božićnih praznika, 6. i 7. januara, jeste fotografis­anje sa jaganjcima u slami kod vitlejemsk­e pećine (na Badnji dan, s početkom u 17 časova) i tradiciona­lno lomljenje česnice na Božić.

Patrijarh Irinej iskazao je svoje zadovoljst­vo što Hram, iako nije dovršen, već igra vrlo važnu ulogu u životima srpskog naroda.

- Ova svetinja vrši svoju misiju, i drago mi je što je duhovni centar Beograda, ali i celog srpskog naroda. Neka nam Gospod podari da svi ovaj praznik proslavimo u miru, slozi i ljubavi. A da se naš narod ujedini i zbliži među sobom - poručio je patrijarh. llll

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia