24 Sata (Serbia)

IRAN ODBIJA DA PREDA AMERICI CRNU KUTIJU SRUŠENOG „BOINGA“

-

Svi putnici i članovi posade, njih , nastradali su u padu ukrajinsko­g aviona na liniji Teheran-Kijev. Ukrajinske vlasti povukle su prvobitno saopštenje da je uzrok nesreće kvar motora i naknadno objavile da će komisija ispitati sve okolnosti tragedije.

UKRAJINSKI AVION “BOING 737” sa 176 osoba srušio se juče ujutro ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu. Svi putnici i članovi posade su poginuli.

Među poginulima je najviše Iranaca, osamdeset dvoje, i Kanađana - šezdeset troje.

Ukrajinski ministar Vadim Pristajko naveo je na Tviteru da je poginulo i jedanaesto­ro Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, deset državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistan­a, troje iz Nemačke i troje iz Velike Britanije.

BBC kao mogući razlog za veliki broj stranaca na letu pominje jeſtine avio-karte za let u Teheran preko Kijeva, koje nudi ukrajinska avio-kompanija.

U prvim informacij­ama, mediji su objavili da je avion pao usled tehničke greške. Najpre se zapalio motor letelice stare tri godine, nakon čega je pilot izgubio kontrolu.

Premda je Ambasada Ukrajine prvo saopštila da je uzrok nesreće tehničke prirode, a ne raketni napad i terorizam, ukrajinski “Internešen­el erlajns” objavio je da

suspenduje sve letove za Teheran na neodređeno vreme.

U međuvremen­u, ukrajinske vlasti povukle su prvobitno saopštenje i naknadno objavile da će komisija ispitati sve okolnosti tragedije.

- Bilo kakve izjave o uzroku pada aviona pre završene istrage su čista manipulaci­ja kazao je ukrajinski premijer Oleksej Gončaruk odgovaraju­ći na pitanje da li je tačno da je napad raketama uzrok pada aviona.

- Teheran ne namerava da preda Americi ili kompaniji „Boing“crne kutije aviona kompanije „Jukrejin internešen­al“, koji se srušio u Iranu. Trenutno nije poznato u koju zemlju će crna kutija biti poslata na dešifrovan­je - izjavio je šef organizaci­je civilne avijacije Irana Ali Abedzade.

On je dodao da će Ukrajina moći da učestvuje u rasvetljav­anju onoga što se dogodilo. llll

U avionu je bilo  ljudi, od čega  putnika i devet članova posade. Među poginulima je najviše Iranaca - 

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia