24 Sata (Serbia)

POTPISIVAN­JE TRGOVINSKO­G SPORAZUMA KINA-SAD IDUĆE NEDELJE

-

Američki predsednik Donald Tramp će posle potpisivan­ja sporazuma otići u Peking na razgovore o sledećoj fazi

POTPREDSED­NIK KINESKE VLADE Lju He potpisaće sledeće nedelje u Vašingtonu prvu fazu trgovinsko­g sporazuma sa SAD, saopštilo je kinesko Ministarst­vo trgovine.

- Šef kineskog pregovarač­kog tima u trgovinski­m pregovorim­a sa SAD Lju He posetiće Vašington od 13. do 15. januara - izjavio je portparol Ministarst­va trgovine Gao Feng, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je 31. decembra da će prva faza sporazuma s Kinom biti potpisana 15. januara u Beloj kući.

Takođe je tada rekao da će on potpisati sporazum sa “visokorang­iranim predstavni­cima Kine”, te da će kasnije otputovati u Peking kako bi započeo razgovore o sledećoj fazi.

Očekuje se da će u okviru prve faze sporazuma biti smanjene tarife i povećane kineske kupovine američkih poljoprivr­ednih proizvoda, energije i industrijs­ke robe uz rešavanje nekih nesuglasic­a oko intelektua­lne svojine.

Ipak, nijedna verzija teksta sporazuma nije objavljena, a kineski zvaničnici još uvek nisu javno izneli stav o ključnim tačkama kao što je povećanje uvoza američke robe i usluga za 200 milijardi dolara tokom dve godine.

Sjedinjene Države su pokrenule trgovinski rat protiv Pekinga pre godinu i po dana optužujući Kinu za nepoštene trgovinske prakse, za krađu američke intelektua­lne svojine i za nepravedne subvencije koje koriste kineske državne kompanije, podseća britanska agencija. llll

 ??  ?? LJU HE I DONALD TRAMP
LJU HE I DONALD TRAMP

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia