24 Sata (Serbia)

VAZDUH I DALJE VEOMA ZAGAĐEN, BEZ POBOLJŠANJ­A NAREDNIH DANA!

Kako pokazuju i domaća i svetska merenja, vazduh u Beogradu je ponovo veoma zagađen, a prema najavama meteorolog­a, narednih dana situacija bi mogla da bude još gora.

-

PREMA PODACIMA SAJTA AIR VISUAL, Beograd je u sredu, 8. januara, u 12 sati bio šesti najzagađen­iji grad na svetu, a drugi u Evropi, odmah posle Sarajeva.

Slične rezultate zabeležila je i Agencija za zaštitu životne sredine, sajt Beoeko koji zajedno drže Grad Beograd i Gradski zavod za javno zdravlje.

Meteoroloz­i najavljuju za naredne dane i maglu, koja automatski dovodi do još većeg zagađenja vazduha, a neće biti ni jakog vetra, košave, da je otera.

Prema prognozama Serbian Meteo, “narednih dana će usled polja povišenog vazdušnog pritiska i slabog strujanja u prizemnom sloju atomosfere postojati povoljni uslovi za stvaranje i održavanje celodnevne magle, pa će i maksimalne temperatur­e zavisiti od nje”.

Povezanost magle i zagađenja vazduha najbolje je svojevreme­no objasnio Slobodan Sovilj iz Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda Srbije.

- Kada se iznad određenog područja, kao na primer iznad naše zemlje, duže vremena zadržava polje niskog vazdušnog pritiska, ili događaju prizemne inverzije koje se karakteriš­u smanjenom vidljivošć­u, pojavom jake sumaglice ili magle, tada se zagađenja zadržavaju u prizemnom sloju atmosfere. Nasuprot tome, situacije sa košavom ili drugim jakim vetrom doprinose smanjenju koncentrac­ije zagađujući­h elemenata u vazduhu - objasnio je Sovilj za Radio Slobodna Evropa.

Nažalost, Srbija je prva u Evropi po štetnosti posledica zagađenja, najviše zagađenog vazduha, i deveta u svetu. To je rezultat opsežnog istraživan­ja Globalnog saveza za zdravlje i zagađenja (GAHP).

Prema GAHP-ovoj studiji, u toku 2017. godine u Srbiji je pod uticajem zagađenja umrlo 12.317 ljudi, od kojih je za 9.902 smrtonosan bio zagađen vazduh, za 1.366 olovo, a za 37 voda.

Doktor Dejan Žujović, pulmolog i načelnik Odeljenja za intervenci­je Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkuloz­u, rekao je za “Blic” da je zagađenje na Novom Beogradu u utorak bilo 240, što je inkompatib­ilno sa životom.

Po njegovom mišljenju, nadležni su morali zaustaviti saobraćaj u tako zagađenom delu grada.

Komentariš­ući navode da zagađenje kod nas ima pogubniji uticaj nego u Indiji, Žujović kaže da ga to ne iznenađuje pošto mi nemamo nijednu institucij­u koja se bavi pitanjem zagađenja. llll

Meteoroloz­i za naredne dane najavljuju maglu, koja automatski dovodi do još većeg zagađenja vazduha, a neće biti ni jakog vetra, košave, da je otera

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia