24 Sata (Serbia)

Afrička kuga kod divljih svinja u Pirotu i okolini Kladova

-

NA TERITORIJI DVA LOVIŠTA u Pirotskom okrugu i jednom u okolni Kladova ustanovlje­na je pojava afričke kuge kod divljih svinja, a sprovode se sve neophodne mere kako bi se ta bolest suzbila, kažu u Upravi za veterinu.

Rukovodila­c Nacionalno­g kriznog centra Uprave za veterinu Saša Ostojić kaže da se afrička kuga kod divljih svinja pojavila početkom meseca i to najpre zbog pogoršanja epiziotolo­ške situacije u zemaljama u okruženju, pre svega u Bugarskoj i Rumuniji.

On podseća da u Srbiji više nema zaraze afričkom kugom kod domaćih svinja i dodaje da je pojave te bolesti bilo na području Mladenovca, Smederevsk­e Palanke i jednom mestu u pogranično­m delu, ka Rumuniji.

Ostojić je naveo da se drugačije tretira pojava afričke kuge kod domaćih i divljih svinja, a samim tim preduzimaj­u i drugačije mere. Što se tiče domaćih svinja, propisuje se zabrana kretanja i prometa stoke i proizvoda dok se kod pojave bolesti kod divljih životinja te mere ograničava­ju i fokusiraju na lovišta, zabranu lova ili pojačani odstrel u zavisnosti od toga o kojoj zoni je reč. llll

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia