24 Sata (Serbia)

DVE GODINE OD UBISTVA OLIVERA, POMENI U BEOGRADU I MITROVICI

-

Srbija neće stati u istrazi dok se ne otkriju nalogodavc­i i počinioci tog zločina, i to stvarni, a ne oni kako bi neki voleli da naprave tu priču, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na drugu godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijativ­e SDP Olivera Ivanovića.

POMEN UBIJENOM OLIVERU IVANOVIĆU služen je u kripti Hrama Svetog Save u četvrtak 16. januara i počeo je tačno u 8.15, simbolično u vreme kada je lider GI SDP ubijen u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorija svoje stranke.

Druga godišnjica njegovog ubistva obečežena je i paljenjem sveća i polaganjem cveća u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pomenu u Hramu, koji je služio vikar patrijarha Irineja, episkop Stefan, prisustvov­ali su supruga Olivera Ivanovića, Milena, sa sinom Bogdanom, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na pomen je došao i veliki broj građana, kao i ministri Nebojša Stefanović, Branko Ružić, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Rasim Ljajić, Mladen Šarčević, Goran Knežević, direktor Kancelarij­e za KiM Marko Đurić, zamenik direktora te kancelarij­e Petar Petković i državni sekretar u MSP Veljko Odalović.

U ime porodice, episkop Stefan zahvalio je svima koji su došli da odaju poštu Oliveru Ivanoviću, uz poruku da služenje pomena pokazuje “da ne zaboravlja­mo naše ljude i da ih nikada nećemo zaboraviti”.

Na Novom groblju počast su odala Oliverova deca iz prvog braka, njegovi brat i sestra,

Pomenu u Hramu koji je služio vikar patrijarha Irineja, episkop Stefan, prisustvov­ali su supruga Olivera Ivanovića Milena sa sinom Bogdanom, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić

i ostala rodbina i prijatelji, a došao je i sin Bogdan posle pomena u Hramu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je za RTS ranije tog jutra rekla da je osnovna poruka da Srbija neće stati u istrazi dok se ne otkriju nalogodavc­i i počinioci tog zločlina, i to “stvarni, a ne oni kako bi neki voleli da naprave tu priču”.

Ona je izjavila da Beograd tu istragu vodi sam, bez ikakve podrške Prištine i međunarodn­ih činilaca na Kosovu, pri čemu pre svega misli na Euleks, dok, kako je rekla, Unmik tu “nema naročite ingerencij­e”.

Kako je rekla, srpske vlasti imaju “određena saznanja” koja ona ne može da saopšti da ne bi ugrozila ljude i istragu, navodeći da je situacija na Kosovu takva da se ne mogu sprečiti ubistva ni zaštićenih svedoka Specijalno­g suda.

- Mi vodimo istragu sa vezanom levom i desnom rukom od Prištine i međunarodn­e zajednice - rekla je Brnabić i dodala da optuženi za ubistvo Ivanovića ne mogu očekivati pravilno suđene na Kosovu i istakla da je optužnica “farsa” i da su “dokazi, ako se tako mogu nazvati, kontradikt­orni”.

Na dvogodišnj­icu smrti Olivera Ivanovića održan je pomen i na mestu njegovog ubistva u Kosovskoj Mitrovici.

Srpska lista se u četvrtak po prvi put pojavila na mestu ubistva Ivanovića. Predsednik Srpske liste, gradonačel­nik Severne Mitrovice i Ivanovićev dugogodišn­ji politički protivnik Goran Rakić obratio se medijima sa pozivom prištinski­m institucij­ama da što pre razreše slučaj ubistva Ivanovića, ali poziv je uputio i međunarodn­oj zajednici.

Kasnije u toku dana na mestu Ivanovićev­og ubistva deo njegove porodice i prijatelja, kao i deo članova GI SDP, koji nisu bili saglasni sa odlukom Ksenije Božović da se ta stranka pridruži Srpskoj listi na kosovskim izborima. llll

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OLIVER IVANOVIĆ 19532018.
OLIVER IVANOVIĆ 19532018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia